Rotterdam moderne architectuurstad (VK 3/2012)
dinsdag 1 mei 2012
timer 2 min
'Rotterdam', Kees Christiaanse

Rotterdam moderne architectuurstad

Op uitnodiging van Genootschap Architectura et Amicitia (AetA) schreef architect en stedenbouwkundige Kees Christiaanse een boek over de recente stedenbouwkundige ontwikkeling van de stad Rotterdam. Zijn publicatie vormt het derde deel in de FORUM-reeks van genootschap AetA. Eerder verschenen boeken over ‘Amsterdam’ door Ton Schaap en ‘Den Haag’ door Maarten Schmitt.

Het boek ‘Rotterdam’ bevat de visie van Christiaanse op zijn stad. Door zijn Rotterdamse roots kent de auteur de stad op zijn duimpje. Hij werkte zelfs actief mee aan de transformatie van zijn stad. Een van zijn belangrijkste plannen is het dynamische masterplan voor het Wijnhavenkwartier. Dit is een zogeheten ‘open plan’, zowel in de tijd als in ruimte. Het is gebaseerd op de huidige kenmerken van de stad maar met vrije spelregels voor de bebouwing. Dit plan belichaamt een nieuwe stap in de traditie van ‘zoning laws’, de stedenbouwkundige regels zoals die in New York worden toegepast. De stad Rotterdam vormt voor Kees Christiaanse de inspiratie voor zijn concept van de ‘Open Stad’, wat onder meer zijn neerslag vond in zijn curatorschap van de Internationale Architectuur Biënnale in 2009.

Info: ´Rotterdam´ door Kees Christiaanse is te bestellen bij uitgeverij 010 publishers en kost € 29,50, ISBN: 978 90 6450 771 7, zie http://www.010.nl/catalogue/book.php?id=771

 
Auteur: Margriet Verhoog

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden