Smartphonegebruik in het verkeer neemt toe

dinsdag 19 mei 2020

Uit de tweejaarlijkse Interpolis Barometer, uitgevoerd door SWOV, blijkt dat het telefoongebruik achter het stuur licht is toegenomen. Maar liefst 69 procent van de respondenten gaf aan de telefoon in het verkeer te gebruiken. 

In de Barometer 2019 gaf 66% van de automobilisten aan hun telefoon te gebruiken in het verkeer. In 2017 was dit nog 62%. Van de fietsers gaf 56% in 2019 aan hun telefoon te gebruiken, tegenover 54% in 2017. Ook 243 mensen met een e-bike gaven aan hun telefoon weleens te gebruiken op de fiets (46%). Voetgangers gebruiken hun telefoon het meest terwijl ze onderweg zijn; 84% in 2019 (tegenover 82% in 2017).

Spelletjes

Ondanks dat driekwart van de volwassenen aangeeft telefoongebruik in het verkeer gevaarlijk te vinden, blijft een groot deel dat desalniettemin toch doen. Dit betreft dan ook het lezen van berichten (42%) en berichten sturen (36%). De studie geeft aan dat de telefoon ook gebruikt wordt voor navigatie of muziek, maar niet of hierbij de telefoon in een houder zit. De telefoon wordt ook gebruik voor het spelen van spelletjes tijdens de verkeersdeelname, 1 op de 12 volwassenen maakt zich hier schuldig aan. 

Jongeren

Jongeren gebruiken hun telefoon vaker in het verkeer dan volwassenen. Waarschijnlijk komt dit omdat jongeren vaker automatisch en min of meer onbewust hun telefoon pakken. De jongeren in het onderzoek geven ook aan het telefoongebruik minder gevaarlijk te vinden. Opvallend is dat 83% van de jongeren aangeeft dat hun sociale omgeving positief staat tegenover het telefoongebruik in het verkeer. Bij volwassenen is dit 58%.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.