Stap je vooruit, of keer je om?

donderdag 1 oktober 2020

Wat leren we plots veel: thuiswerken, de wezenlijke waarde van wandelen, fietsen en – ook heel even -  de waarde van een mooie,  schone lucht. Tegelijkertijd: het gemis aan een vriendschappelijke knuffel of een warme hand. Wie weet nog hoe dat voelt?

We lijken wel gekatapulteerd naar een nieuwe werkelijkheid in de kern van onze oude wereld. Er is al veel over gezegd en er wordt nog steeds veel over geschreven. Hele reeksen nieuwe boeken, dan wel herdrukken met een corona-update.  

Interessant is het kruispunt waarop je als individu, als organisatie, als vakgroep en als samenleving komt te staan: stap je vooruit, of keer je om?

In dit nummer is het thema Retail(verkeer). Een sector waar klappen vallen, maar waar ook interessante lessen uit te leren zijn: de supermarkt moest openblijven, de horeca kon op slot. Het zorgpersoneel moest door, het onderwijs werd digitaal. Even kregen we een kijkje in wat er uiteindelijk echt toe doet; in de economie én in de mobiliteit.

We willen dus écht bewegen; als we plotseling geen (verre) bestemmingen meer hebben om de auto, de trein of het vliegtuig voor te nemen, dan gaan we dus (domweg) lopen of fietsen. Alles liever dan binnen blijven en niet bewegen. 

Interessant is dan de vraag waar je als individu, organisatie, vakgroep en samenleving vanaf nu in gaat investeren: in de mobiliteit die je zou willen als de omstandigheden je dit toestaan (vakantievluchten, fysieke congressen, mondiale zakenreizen) of in de nabije én digitale mobiliteit die je, als het er op aankomt, écht nodig hebt om te ademen, te leven, te leren. En dan kom je ook op ‘het goede doen’. Een spontane serie in Verkeerskunde dit jaar, die meer dan verwacht op zijn plaats valt. En, richting geeft…  

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.