Fietsende scholieren naast landbouwverkeer - dat moet veiliger

woensdag 30 september 2020

Hoe verkeersveilig zou u de gemeente Hardenberg noemen en waarom?

De gemeente kent geen verkeersonveiligheidsconcentraties, dus objectief kun je over een verkeersveilige gemeente spreken. Dit bekent echter niet dat er geen (zware) ongevallen gebeuren met soms zeer trieste afloop. De gemeente kent een zeer groot buitengebied waar geregeld voetgangers, fietsers, (vracht)auto’s en groot landbouwverkeer van dezelfde rijbaan gebruik maken. Dit levert in ieder geval subjectieve onveiligheid op.

De tijd van laaghangend fruit waarmee de verkeersveiligheid te verbeteren is met relatief eenvoudige maatregelen, is achter de rug. Er moeten nu ingrijpende keuzes gemaakt worden om de verkeersveiligheid structureel te verbeteren.

Het SPV roept iedere wegbeheerder op om op basis van een risicoanalyse de belangrijkste verkeersveiligheidsrisico's proactief aan te pakken. Hoe werkt dit in uw gemeente?

De risicoanalyse staat nog een beetje in de kinderschoenen. De gemeente is momenteel bezig om de mobiliteitsvisie vast te leggen in het programma mobiliteit. Na vaststelling van dit programma wordt gewerkt aan een verdere uitwerking van het beleid in een gemeentelijk verkeers- en vervoerplan (GVVP). In het GVVP zal de risicoanalyse een belangrijk onderdeel gaan vormen. Het koppelen van verschillende databestanden en wegkenmerken kan nieuwe informatie opleveren. Maar ook zonder deze risicoanalyse hebben we al een behoorlijk goed beeld van de onveiligheid. De fietsverbindingen tussen de kernen is nog lang niet op orde. Het mengen van fietsende scholieren met groot landbouwverkeer op parallelwegen langs N-wegen vinden wij niet veilig genoeg. Binnen het programma mobiliteit is het dan ook een prioriteit om dit soort verbindingen qua verkeersveiligheid en comfort te verbeteren.

Welke best practice uit uw gemeente verdient navolging in andere gemeenten?

De gemeente besteedt jaarlijks veel tijd, aandacht en energie aan verkeerseducatie. Dit doen wij samen met de lokale partners. Juist de bewustwording die plaatsvindt met praktische projecten als de dodehoeklessen werkt erg goed. Het is mooi om te zien dat lokale transportondernemingen en loonwerkers ook het belang herkennen en bereid zijn om hun voertuigen beschikbaar te stellen. De relatie met VVN is van groot belang om dit soort activiteiten goed uit te kunnen voeren. Door de jongeren en de bedrijven actief te betrekken snijdt het mes aan twee kanten.

De afgelopen jaren hebben wij samen met de provincie Overijssel een pilotproject gedraaid met intelligente transportsystemen (ITS). Hierbij hebben wij in het geval van groot (landbouw)verkeer door middel van lichtsignalen fietsers proberen te begeleiden naar een andere route. De effecten van de maatregel vallen (nog) een beetje tegen, maar toch zijn er voldoende lessen uit te halen voor andere locaties.

Is er voldoende kennis over verkeersveiligheid(smaatregelen) beschikbaar voor gemeenten?

Er is voldoende kennis beschikbaar voor verkeersveiligheidsmaatregelen binnen de bebouwde kom. Voor buiten de bebouwde kom is deze informatie nog lang niet altijd beschikbaar of onrealistisch. Voor zover wij weten zijn er nog geen goede richtlijnen voor het inrichten van parallelwegen langs N-wegen waar zowel fietsers als landbouwverkeer gebruik van maken.

Hoe houdt u uw eigen verkeersveiligheidskennis op peil?

Het werken bij een relatief kleine gemeente met vele vraagstukken heeft tot gevolg dat je dagelijkse werkzaamheden heel veelzijdig zijn. Binnen het team verkeer wordt dagelijks geschaakt op verschillende borden om de gemeente bereikbaar, leefbaar en verkeersveilig te houden. Helaas is er dan niet veel tijd om jezelf te specialiseren op bijvoorbeeld verkeersveiligheid.

Wat is uw droomproject op het gebied van verkeersveiligheid?

Dat door de aanleg van goede fietspaden het fietsgebruik toeneemt en het autogebruik vermindert. De ultieme droom is dat door smart mobility de verkeersstromen in het buitengebied zodanig worden gestuurd dat conflicten tussen landbouwvoertuigen en fietsende scholieren worden voorkomen.

Sandro Vlug, beleidsmedewerker Verkeer en Vervoer, gemeente Hardenberg, bij een klein stukje parallelweg langs de N343 in Hardenberg, formeel buiten de bebouwde kom, dat enkele jaren geleden is ingericht als fietsstraat.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.