Thuiswerkers missen collega's, maar missen de files niet

vrijdag 3 april 2020
timer 5 min

De Verkeersonderneming heeft met een enquête onder het Mobiliteitspanel onderzocht hoe medewerkers het massale en langdurige thuiswerken ervaren. Vijfhonderdveertig mensen uit de Rotterdamse regio deden mee aan de enquëte, 85 procent van de respondenten werkt momenteel vanuit huis. 53 procent geeft aan het thuiswerken prettig te vinden, met als meest genoemde voordeel het niet meer in de file te hoeven staan. Wel geeft 95 procent van de thuiswerkers aan het gemis van collega's als nadeel te ervaren.

Opvallend is dat er geen verschillen zitten in de beleving van het thuiswerken tussen respondenten die dit voorheen nooit deden en respondenten die in het verleden soms thuiswerkten.

Resultaten

Thuiswerkers missen collega's, informatie over het werk, en structuur. 400 van de respondenten gaf aan het werk goed vanuit huis te kunnen uitvoeren, maar slechts 53 procent geeft aan het thuiswerken als prettig te ervaren. 37 Procent van de respondenten die momenteel thuiswerken, werkten voorheen ook al thuis. De meesten deden dit gemiddeld een dag per week. Bijna een kwart van deze groep geeft aan het momenteel niet fijn te vinden om thuis te werken, onder andere omdat ze sneller afgeleid zijn. “Een dag thuiswerken vind ik fijn, maar een hele week is toch wel erg saai,” aldus een respondent. Thuiswerken en thuisonderwijs Een ander opvallend verschil is dat de groep thuiswerkers die ook kinderen met onderwijs moet helpen niet negatiever is over het thuiswerken dan de groep die dit niet hoeft. In totaal helpen momenteel maar liefst 105 thuiswerkers hun kinderen met thuisonderwijs.  “Er zijn momenten dat thuiswerken prima gaat, maar er zijn ook momenten dat het niet goed lukt. Je bent dan bijvoorbeeld ook ‘docent’ of ‘psycholoog’ met een tiener thuis,” aldus een respondent.

Faciliteren

De meeste thuiswerkende respondenten geven aan zij vanuit huis kunnen inloggen op het systeem van de werkgever. Ook faciliteren veel werkgevers momenteel digitale vergaderfaciliteiten.

Geplaatst door

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden