Tilburg realiseert ‘Licht op aanvraag’

dinsdag 17 april 2012
timer 2 min

 

Woonwijk als ‘openluchtlaboratorium’

De gemeente Tilburg realiseert eind dit jaar ‘Licht op aanvraag’ in een woonwijk; het verlichtingsniveau staat ’s nachts standaard laag en brandt alleen optimaal als er iemand wordt gedetecteerd door mini-sensoren in de circa 100 te plaatsen lichtmasten.

‘We willen het verlichtingsniveau om 22.00 uur laten zakken naar 30 procent,’ licht Jos van Groenewoud van het Ingenieursbureau van de gemeente Tilburg, toe. ‘De ledverlichting gaat direct maximaal branden zodra iemand op straat is. Als er gedurende bijvoorbeeld 30 tot 60 seconden niets wordt gedetecteerd, dimt de verlichting langzaam. Dit is eerder wel gerealiseerd bij fietspaden, maar nog niet in een woonwijk.’

Deze proefwijk ligt naast een woonwijk waar begin 2009 nieuwe masten en armaturen met ledunits zijn geplaatst. Daarmee is nu in twee wijken vergelijkbare verlichting, zodat de gemeente het effect van ‘Licht op aanvraag’ goed kan meten.

Alle Tilburgse ledinvesteringen passen in het gemeentelijk beleid dat (alle) investeringen zich binnen 10 jaar moeten terugverdienen. Sinds 2000 wordt het licht in de woonomgeving gedimd (na middernacht naar 60 procent). Productontwikkelingen op de markt worden goed in de gaten gehouden en uitgebreid onderzocht. Doel: energiebesparing, duurzaamheid met  behoud van comfort.

Van Groenewoud: ‘Ondanks areaaluitbreiding, 10 procent meer lichtpunten (van 36.000 in 2000 naar 40.000 eind 2009) en het feit dat er ’s nachts steeds meer licht brandt, is het energieverbruik vrijwel op hetzelfde niveau gebleven.’ Uitgangspunt is dat de gehele stad ’s nachts is verlicht, maar gedimd. Eind 2009 was bijna de helft van alle lichtpunten gedimd.

Er volgen in Tilburg nog meer experimenten met ledtoepassingen. Van Groenewoud: ‘Zo worden ook gebiedsontsluitingswegen in plaats van met lage- of hogedruk natriumlampen, verlicht met koeler wit licht, terwijl in de woonwijken is gekozen voor warm wit licht als compromis tussen het comfort van de bewoner en duurzaamheid. We gaan dus niet zover in energiebesparing dat het oncomfortabel, dan wel onveilig wordt.’ De Tilburgse prognose is 20 procent energiebesparing in 2015 ten opzichte van 2008. Daarnaast wil Tilburg nog een duurzame stap maken door naast het cradle-to-cradle inkopen van klimaatneutrale lichtmasten, volledig klimaatneutrale lichtpunten te gaan realiseren.

 
Auteur: Joske van Lith

Avondbeeld van een wijk in Berkel Enschot (deelgemeente van Tilburg), waar begin 2009 nieuwe masten en armaturen met ledverlichtingsunits zijn geplaatst

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.