Toch ook een jaar van hoogtepunten

donderdag 17 december 2020

Jongens, het is bijna zover. Of, als je dit halverwege 2021 leest, misschien is het al achter de rug: het langste jaar uit de geschiedenis - oke, uit de na-oorlogse geschiedenis - is voorbij. What a ride. Strikt genomen was het alles behalve een ride. Het was het jaar van thuisblijven, stilzitten, forenzen tussen bed en geïmproviseerde thuiswerkplek. Toch was het op het mobiliteitsgebied een topjaar.

Door Elise Fikse

Allereerst hoeven we niet meer te carpoolen. In een anderhalvemetersamenleving zit je de facto alleen nog in de auto met mensen uit je eigen huishouden. Die ken je goed genoeg om geen geforceerd gesprek op gang te hoeven houden. Helaas biedt Covid geen soelaas voor peuters die 137 keer achter elkaar hetzelfde liedje willen horen, maar dat verkies ik toch nog altijd boven anderhalf uur in de auto met iemand met wie ik voor twaalf minuten gespreksstof heb.

Daarnaast zijn laatkomers spekkoper in coronatijd. Als je zelden ergens naartoe hoeft, kun je ook niet te laat komen. Moet je wel reizen, dan kun je je altijd beroepen op een volle trein. Zeg gewoon: ik kwam op het station aan en het was zó druk in de trein, dat was echt niet oké. Beter een trein later, dan dat we volgende week allemaal ziek zijn, toch? Collectief boven individu, heel erg 2020.

Verder zijn er nauwelijks nog files. Goed, er kantelt nog wel eens een vrachtwagen, maar al die onduidelijke ‘butterfly-effect-files’ - iemand trapt op een rem en kilometers verderop loopt verkeer vast - zijn opgelost. In de file staan is haast een evenement geworden. Iets om opgewonden over te praten: “Joh, ik stond net gewoon in de file!” “Woah, oldskool! Het lijkt wel 2019.”

Overigens dreig ik hier klakkeloos mee te gaan in een hardnekkig frame: het fileprobleem. In een ander hoogtepuntje van 2020, het boek ‘Het recht van de snelste ‘van Thalia Verkade en Marco te Brömmelstroet, staat dat 15 procent van de Nederlanders wekelijks in de file staat en slechts 5 procent dat als een probleem in het eigen leven ervaart. Tegelijkertijd dénkt 35 procent van de Nederlanders - waaronder ik - dat files een groot maatschappelijk probleem zijn. Collectief boven individu, daar is hij weer.

Misschien is in de file staan als fietsen door de regen: vooral een theoretisch probleem. Er is heus wel eens een buitje, maar echt door de stromende regen en zeiknat aankomen gebeurt maar af en toe. Automobilisten staan heus wel eens in een file, maar het is meestal een paar minuten langzaam rijden. Echt een uur stilstaan of giga-vertraging is redelijk zeldzaam.

Als je me zo hoort, ga je bijna denken dat ik het jammer vind dat het jaar erop zit. Think again. 2020 is geen jaar om te gaan missen. Maar wel om te onthouden.


Dit artikel verscheen in Trends 2021. Gratis meer lezen?
Klik hier.


 

 

 

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.