Toekomstbestendig fietsen

donderdag 16 december 2021

Elke gemeente en iedere fietser wil goede, veilige en comfortabele fietspaden. Het Climatepath-fietspad is dat, maar is ook toekomstbestendig en past in een klimaatadaptieve invulling van de openbare ruimte.

-
Job van Roekel, Easypath

Een fietspad is een investering die jaren mee moet gaan. Met een dalend grondwaterpeil aan de ene kant, waterschaarste aan de andere kant én een toenemend risico op lokale overstromingen is dat geen eenvoudige uitdaging. Het Climatepath-fietspad kan een uitkomst zijn.

Easypath gelooft in de toekomst van duurzaam fietsen op goede fietspaden. Easypath-directeur Job van Roekel: “Fietsen heeft een vlucht genomen de afgelopen jaren, gesterkt door de coronapandemie. Mensen willen graag veilig fietsen, op comfortabele fietspaden. Dat zal zo blijven.”

Duurzaamheid

Het Climatepath-fietspad verzamend hemelwater, om dat daarna op gecontroleerde wijze af te voeren. Het fietspad kan 1.105 liter water gebufferd ‘opslaan’ per meter. Daarnaast is het fietspad voorzien van een gefilterd infiltratiesysteem dat grove bladeren en bezinbare deeltjes uitfiltreert. Optionaal kan het fietspad worden voorzien van een filter voor koolwaterstoffen en andere zwevende deeltjes. Zo blijft de bodem rond het fietspad gezond.

“Duurzaamheid, klimaatbestendigheid en ook hittestress en wateropvang zijn kritieke punten voor iedereen, ook voor fietsers en fietspaden. Dat zal steeds belangrijker worden, daar gaan we ook steeds meer in mee. Je ziet ook aan de voorkant, bij uitvragen voor nieuwe fietspaden, dat deze aspecten meewegen in de aanbesteding, en terecht.”

Het fietspad laat – door middel van de geïntegreerde infiltratievoorziening – veel water door, ongeveer net zoveel als grof zand, maar dan met het comfort van een harde bovenlaag. Het fietspad maakt gebruik van waterdoorlatend betond, zodat (hemel)water vertraagd afgevoerd kan worden en een goede werking onder vrijwel alle omstandigheden gegarandeerd blijft. Dankzij de afwezigheid van mechanische onderdelen is de kans op falen beperkt. Ook hogere waterdrukken zijn geen probleem voor Climatepath.

Het fietspad bestaat uit modulaire elementen, voorzien van het unieke gepatenteerde flexibele koppelsysteem van Easypath. Daardoor zijn de verbindingen tussen de verschillende elementen verzekerd en blijft het fietspad comfortabel en veilig voor de fietser, zonder hoogteverschillen tussen de elementen. Bijkomend voordeel: de buffer- en infiltratievoorziening is hierdoor ook eenvoudig toegankelijk te maken voor onderhoud.

Doorfietsen

“Fietsen is gezond, veilig en goed voor het klimaat. Daar helpt een goed fietspad bij, zeker als het fietspad zelf op duurzame wijze kan worden aangelegd en klaar is voor de toekomst. Zo kunnen we ook in de toekomst blijven doorfietsen”, aldus Van Roekel.

Over Easypath

Easypath.nl

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.