Twee eeuwen Nederlands stedenbouw (VK 2/2012)

maandag 19 maart 2012
timer 2 min
‘Town planning in the Netherlands since 1800: Responses to Enlightenment Ideas and Geopolitical Realities’ , Cor Wagenaar

Onlangs verscheen een lijvig boekwerk van architectuurhistoricus Cor Wagenaar over de Nederlandse stedenbouw vanaf het eind van de 18e eeuw. Het fraai uitgegeven boek ‘Town Planning in the Netherlands since 1800’ plaatst Nederland in internationaal perspectief. Het gaat onder andere over de rol en invloed van Nederlandse stedenbouwers waarvan architect Berlage één van de beroemdste is. Wagenaar gaat in op de vraag of Nederland wel zo toonaangevend was als altijd wordt beweerd. Hij biedt een nieuw licht op de veelheid aan gebeurtenissen: het ontstaan van een nationaal spoorwegnet ter vervanging van de waterinfrastructuur en de verandering van het landschap; eerst ten behoeve van de landbouw en later ten gunste van de verstedelijking. Een staatsman als Thorbecke is volgens Wagenaar zeer bepalend geweest voor de Nederlandse architectuur. Híj was de drijvende kracht achter de modernisering van Nederland met de aanleg van infrastructuur ten behoeve van de industrialisering.

‘Town planning in the Netherlands’ is een fraai vormgegeven boek dat ook laat zien dat hedendaagse problemen als verrommeling en versnippering van het landschap niet van de laatste jaren, maar van alle tijden zijn.

Uitgave van 010 Publishers, € 49.50, ISBN 978 90 6450 682 6. http://www.010.nl/catalogue/book.php?id=682

 
Auteur: Margriet Verhoog

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.