Verkeersongevallen kosten de maatschappij jaarlijks 17 miljard

woensdag 6 mei 2020
timer 5 min

SWOV heeft de maatschappelijke kosten van verkeersongevallen becijferd. Verkeersongevallen kosten de maatschappij circa 17 miljard euro, becijferd over 2018. In 2010 was dit nog 16,3 miljard euro. De kosten van verkeersongevallen voor de maatschappij zijn hiermee zo'n 5 procent gestegen. Hierbij heeft SWOV gecorrigeerd voor inflatie.De stijging van het kostenpeil is voornamelijk veroorzaakt door een toename van het aantal ernstig verkeersgewonden.

De maatschappelijke kosten van verkeersongevallen zijn hoger dan andere maatschappelijke kosten die voortvloeien uit mobiliteit. Zo zijn de maatschappelijke kosten van files tussen de 3,3 en 4,3 miljard euro, en de kosten van milieuschade zo'n 7 miljard. In de berekening van de maatschappelijke kosten van verkeersongevallen zijn medische kosten, productieverlies, materiële en immateriële kosten en afhandelingskosten meegenomen.

Ruim de helft van de totale kosten betreft immateriële kosten, terwijl ook de kosten voor schade aan voertuigen relatief hoog zijn (circa een kwart van de totale kosten). Andere kostenposten zijn medische kosten, productieverlies, afhandelingskosten en filekosten.  Met 2,2% van het bruto binnenlands product (bbp) behoort Nederland tot de landen met relatief hoge kosten van verkeersongevallen. De verschillen komen vooral door verschillen in methoden om met name de immateriële kosten te bepalen.  

Lees meer in de geactualiseerde factsheet Kosten van verkeersongevallen »

(Bron: SWOV)

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.