Diakonessenhuis gaat als eerste ziekenhuis data spoedeisende hulp delen

donderdag 22 februari 2024

Foto: Shutterstock

Het Diakonessenhuis in Utrecht gaat als eerste ziekenhuis van Nederland data delen met VeiligheidNL. Met deze data, die gaan over verkeersslachtoffers die op de spoedeisende hulp belanden, wordt inzichtelijk op welke wegen verbeteringen mogelijk zijn.

Voor informatie over verkeersslachtoffers, maakten beleidsmakers en wegbeheerders eerder vooral gebruik van politiedata. Deze data zijn echter niet volledig, omdat de politie vaak alleen betrokken is bij ongevallen met motorvoertuigen.

Gepseudonimiseerd

Nu gaat het ziekenhuis dus ook data aanleveren die op de spoedeisende hulp wordt verzameld. Dat doen zij gepseudonimiseerd. Hierdoor worden verkeersongevallen met kwetsbare verkeersdeelnemers (voetgangers en fietsers) beter zichtbaar. Ook komt er meer inzicht in de aard en ernst van het letsel, de infrastructuur en het gedrag van mensen. De data worden gebruikt als input voor de Monitor Verkeersslachtoffers (MOVE).

"Goede en volledige data zijn cruciaal om de verkeersveiligheid te verbeteren", zegt Martijntje Bakker, directeur bij VeiligheidNL. "Vooral nu het aantal verkeersslachtoffers stijgt, wordt meer inzicht in gedrag en knelpunten cruciaal. Dankzij nieuwe technologie verloopt dit proces automatisch, zonder extra (administratieve) druk op de Spoedeisende Hulp.”

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief