‘Vertrouwen houden dat zero emissie het verschil kan maken’

maandag 14 december 2020

Nederland is koploper laadpalen, zegt Jeroen Kroonen. Hij is kwartiermaker logistiek laden voor het Nationaal Kennisplatform Laadinfrastructuur (NKL) en vanuit dit platform voorzitter Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) Logistiek. Toch betekent dit koploperschap niet dat er geen vuiltje aan de Nederlandse lucht is. Er is nog heel wat kunst en vliegwerk nodig om de laadinfrastructuur op orde te hebben voor alle elektrische personen- en stadslogistiekvoertuigen, die volgens wetgeving in 2030 op onze wegen en in de steden moeten rijden. Geen vaart maken is geen optie, stelt Kroonen, het gaat om de economische  relevantie van de toekomst.   

De NAL geeft uitvoering aan de opgaven in het Klimaatakkoord, waarin onder meer staat dat in 2030 alle nieuwe auto’s emissieloos moeten zijn. Daarnaast wordt een sterke groei verwacht in elektrisch transportvervoer, nog verstrekt door afspraken over zero emissie zones voor de stadslogistiek (ZES) die vanaf 2025 in 30 tot 40 gemeenten operationeel moeten zijn.

Om aan deze laadbehoefte te voldoen vraagt de NAL onder meer om ‘strategische plaatsing van laadinfrastructuur al voor de vraag ontstaat’. Dat betekent het ontwikkelen van een pré-commerciële markt, legt Kroonen uit. “Omdat alles met alles samenhangt mag het ontbreken van een commerciële markt voor laadinfrastructuur niet leiden tot een afwachtende houding.” Kernpunt van de uitdaging is dan ook dat alle partijen zoveel mogelijk gelijktijdig kunnen werken aan oplossingen om te kunnen voldoen aan de laadbehoefte. Deze agenda voor overheden, markt en netbeheerders behelst verder gezamenlijke voortgang op: slim laden door slim gebruik te maken van pieken in de zon- en windenergiecapaciteit, veiligheid en (cyber)protocollen, transparantie in reken- en businessmodellen, grensoverschrijdende laadinfra en zero-emissie logistiek.

Bij dat laatste merkt Kroonen op dat er koplopers zijn in hubsambities, -visies en -onderzoek. Ook oriënteren de zero-emissie-stadslogistiek-steden zich op ruimte voor laadinfrastructuur. “Maar in de breedte denken nog veel overheden: ‘Ja dat moet ook nog’. Een denkfout die ze daarbij nog wel eens willen maken is dat een laadinfrastructuur voor stadslogistiek twee keer zo groot zal worden als de opgave voor personenauto’s. Dat is niet zo. Er hoeft geen stopcontact in iedere stoeprand voor het opladen van een elektrische fiets, want die zit in elk huis. En niet iedere bestelbus hoeft per se in de woonstraat op te laden.  Maar je moet je als gemeente wel tijdig oriënteren op alternatieven voor het laden in de woonstraat.”

Ook de energienetbeheerders, verenigd in ElaadNL maken deel uit van het zero emissie-mobiliteitssysteem. “Het huidige energienet werkt goed, maar je moet wel kijken hoe je pieken in zon- en windenergie opvangt. Vanuit die optiek is het belangrijk om lokaal te investeren in het slim gebruiken van accu’s bijvoorbeeld als buffer voor energiepieken. Zo kunnen we extra investeringen in het hoofdnet voorkomen.”

Ook op het gebied van kennis is er nog werk aan de winkel, weet Kroonen vanuit het NKL. “Er is veel kennis, maar die is niet goed verdeeld over alle betrokken partijen. Het is daarom van belang dat we geleerde lessen uit initiatieven, snel opschalen. Misschien is dat wel het belangrijkste”, reflecteert hij.

“Dé meerwaarde van het kennisplatform NKL en de NAL”, zo besluit Kroonen, “is dat het zonder deze samenwerking allemaal veel langzamer zou gaan. En als je achterloopt, wordt je eerder deel van een probleem dan van de oplossing. Je economische relevantie moet dus niet die van het verleden, maar van de toekomst zijn.  Daarom is het belangrijk dat we samen de kansen pakken, ondanks concurrentie in de markt en de kleine marges in de logistiek. En het vertrouwen houden dat we in 2030 met zero emissie het verschil kunnen maken.“

Meer lezen

Zie ook: de Roadmap  Logistiek van NKL:  https://www.nklnederland.nl/uploads/files/Samenvatting_Roadmap.pdf

De handreiking voor gemeenten is nu beschikbaar vanuit NKL:   

https://www.nklnederland.nl/nieuws/nu-beschikbaar-handreiking-laden-van-elektrische-voertuigen-in-de-logistieke-sector/

 

 

Jeroen Kroonen, NKL

Jeroen Kroonen, kwartiermaker logistiek laden Nationaal Kennisplatform Laadinfrastructuur (NKL)

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.