Voorwoord Verkeerskunde 5/2021: Droombeeld

woensdag 15 december 2021

“De werkelijkheid zien zoals die is, geeft me kracht”, lees ik ontroerd, in ‘Dialoog over kunst en politiek’ van de Franse schrijver Édouard Louis en de Britse filmregisseur Ken Loach.

De laatste maakte ‘Sorry We Missed You’, een tranentrekkende film over de werkelijkheid van de pakketdiensten, ons summum aan mobiliteitscomfort. Je bestelt en betaalt met je smartphone wat je wilt en binnen onwaarschijnlijk korte tijd wordt jouw wens gepakt, verpakt, vervoerd en aan je voordeur aangeboden.

Ook ik draag eraan bij, want via deze weg, waar veel mensenhanden, machines, systemen en brandstoffen voor zijn ingezet, las ik deze kostbare zin. Mijn ontroering zit in de uitkomst ‘kracht’, als opbrengst van ‘de werkelijkheid zien zoals die is’. Maar willen we de werkelijkheid wel zien zoals die is? En verwachten of vermoeden we zelfs wel dat we daar ‘kracht’ aan kunnen ontlenen?

Dit is mijn laatste voorwoord als hoofdredacteur. In het vorige nummer beloofde ik u mijn onvervulde dromen voor Verkeerskunde.  Ik richt deze dromen aan u met de oproep om mee te dromen, want zonder u zijn ze niet te verwezenlijken.

Bagage

Elk vakmedium beoogt u te voorzien van de nieuwste vakkennis, -visies en -ontwikkelingen. Naast verkeerskundige vakmedia zijn er relevante kennisinstituten, samenwerkingsverbanden, belangenverenigingen tot de vakverenigingen KIVI en NLingenieurs. Een informele aanzet om dit brede veld voor u overzichtelijk, betaalbaar en op maat toegankelijk te maken, is gedaan. Ik droom dat u via dit netwerk op ieder moment in uw loopbaan, uw eigen vakkennisportefeuille samenstelt.

Archief

Dan een doorzoekbaar Verkeerskunde-archief. Met ANWB-historicus Hans Buiter droom ik van een gedigitaliseerd archief. De auteurs onder u weten dat zonder een digitaal archief elk vakmedium als omvangrijke kennisbron dreigt te verdwijnen.

Werkelijkheid

Tot slot de werkelijkheid. Ik droom van lef en kracht bij bestuur en uitvoering om fouten toe te geven, om te zeggen: ”We zijn op de goede weg, maar we zijn er nog niet”. In plaats van domweg ‘Hallelujah’ roepen om wethouders en ministers uit de wind te houden. Deze halleluja-cultuur leidt tot zwakte, tot desinvesteringen en uiteindelijk tot onkunde.
Ik wens u kracht!    

 

Nettie Bakker, nettie@verkeerskunde.nl
Vanaf 1 januari 2022: redactie@acquirepublishing.nl

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.