Winnaar CVS-prijs 2021 bekendgemaakt

vrijdag 26 november 2021

Winnaar CVS-prijs 2021: “Geven een maatschappelijke kosten-batenanalyse en een Participatieve Waarde Evaluatie andere beleidsaanbevelingen: de casus van Amsterdam”

CVS prijswinnaar heeft een innovatieve methode gebruikt die de burger ‘aan de knoppen zet’ en sluit goed aan bij de vraag wat de waarde is van reizen.

Redactie


Donderdagavond 25 november zijn de winnaars van de CVS-prijs 2021 bekend gemaakt. Dit gebeurde tijdens de 48e editie van het congres van het Colloquium Vervoersplanologisch Speurwerk (CVS), dit jaar gehouden in Utrecht. Op dit Nederlands-Vlaamse congres ontmoeten adviseurs, beleidsmedewerkers en wetenschappers in verkeer, vervoer en ruimte elkaar waarbij elke deelnemer ook zelf een paper indient. Het thema van het CVS 2021 is De betekenis van reizen. De CVS-prijs eert het beste paper op dit congres. De papers zijn beoordeeld door een jury die is samengesteld door een zestal sponsoren van het CVS. Er is gekeken naar inhoudelijke kwaliteit, originaliteit en leesbaarheid.

De 1e prijs is dit jaar voor Niek Mouter voor de paper: “Geven een maatschappelijke kosten-batenanalyse en een Participatieve Waarde Evaluatie andere beleidsaanbevelingen: de casus van Amsterdam”. Dit paper vergelijkt een relatief nieuwe methode, de Participatieve Waarde Evaluatie, met de alom bekende maatschappelijke kosten-batenanalyse. In een PWE kiezen deelnemers, gegeven een beperkt budget, welke maatregelen zij zouden doorvoeren. Het is een vorm van ‘maatschappelijke wenselijkheid’ en kan zo helpen in het prioriteren van (overheids)projecten. Uit de casus voor Amsterdam blijkt dat projecten die de verkeersveiligheid en verbeteringen voor fietsers/voetgangers hoger scoren in een PWE en dat projecten gericht op de auto beter scoren in een MKBA. De jury vond dit een zeer fijn geschreven paper. Het betreft een innovatieve methode die de burger ‘aan de knoppen zet’. Het leest fijn en de bevindingen zijn interessant. De jury had graag meer gelezen over de praktische toepasbaarheid en vervolgonderzoek. De wetenschappelijke kwaliteit is hoog en de uitkomsten hebben potentieel verregaande consequenties. Om die redenen heeft de jury besloten dit paper de 1ste prijs uit te reiken.

Dit jaar doet zich de bijzondere omstandigheid voor dat na het beoordelen van alle papers de jury constateert dat er 2 papers gemiddeld exact hetzelfde cijfer scoren. Om die reden heeft de jury besloten dit jaar een gedeelde 2e/3e prijs uit te reiken. Deze gedeelde prijs is gegaan naar Tessa Leferink en Laurens Versluis voor hun paper: “Van eerste stappen tot sprint: de ontwikkeling van een nieuw soort voetgangersmodel, de Rotterdamse Loopmonitor”. Dit paper beschrijft de aanpak en werkwijze naar een nieuw soort voetgangersmodel voor de stad Rotterdam. De jury prijst dit paper vanwege het vernieuwende en relevante onderwerp. De jury is benieuwd naar hoe dit ook in andere steden toegepast kan worden. De gedeelte prijs gaat daarnaast ook naar de auteurs Jorik Grolle, Barth Donners en Oded Cats van de paper: “Uniform ontworpen Europees HSL-netwerk, impact voor lijnvoering, ticketprijzen en governance strategie”. Dit paper biedt vernieuwende inzichten in een Europees ontworpen HSL-netwerk met een hoge wetenschappelijke kwaliteit. Het paper bevat heldere conclusies en verrassende aanbevelingen.

In navolging van de vorige fysieke CVS congres in 2019 is er ook dit jaar een originaliteitsprijs uitgereikt. Deze prijs kan worden toegekend aan een paper die is opgevallen vanwege originaliteit en/of gedurfde stellingname. De keuze is dit jaar gevallen op de paper van Christiaan Kwantes en Arthur Scheltes met de titel: “Nu eens een nuchter verhaal over mobiliteitshubs: geen heilige graal, maar wat dan wel?”. Dit paper geeft een verfrissende kijk op de mobiliteitshub en is daarmee maatschappelijk zeer relevant. Daarbij is de stellingname gedurfd door te stellen dat een dal aan teleurstellingen volgt. De jury vond dit tegengeluid erg waardevol en rijkt om die reden aan dit paper de originaliteitsprijs uit.

Klik hier voor een overzicht van alle CVS papers 2021

 

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Waar zijn de winnende inzendingen te vinden?

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.