Wat winnen Olympische steden? (VK3/2012)

dinsdag 1 mei 2012
timer 2 min

'Olympic Cities: themanummer van S+RO’, vaktijdschrift voor Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening'

Literatuurtip uit Verkeerskunde 3/2012

Wat heeft een stad aan de Olympische Spelen?

In de zomer van 2012 staan de Olympische Spelen in Londen op het programma. De vele sponsorregels, veiligheidsregels, bouw van nieuwe stadions en een heel Olympisch dorp hebben een grote impact op de stad. Zowel voor, tijdens als na het evenement. De vraag is wat de stad en de bevolking er eigenlijk mee winnen? Het vaktijdschrift S+RO, een onafhankelijk tijdschrift over stedenbouw en ruimtelijke ordening van netwerkorganisatie Nirov, geeft in het themanummer ‘Olympic Cities’ antwoorden op die vraag.

De Olympische Spelen van 1992 in Barcelona gelden al jaren al hét succesvoorbeeld voor plannenmakers. Eric Luiten van de TU Delft beschrijft in zijn bijdrage hoe het Barcelona in zijn ogen sinds 1992 is vergaan. Barcelona staat sinds de Spelen voor ‘avant-gardistisch’, ‘mondiaal’, ‘uitnodigend’ en ‘energiek’. Zijn conclusie is echter dat ‘het merk’ Barcelona er met de stad Barcelona vandoor is gegaan. Voor de bewoners is de stad onbetaalbaar geworden. ‘Barcelona is een smaakvolle buitenkant met een kwetsbare binnenkant’, constateert Luiten.

Vanwege de indrukwekkende plannen voor de stad, kreeg Londen de Olympische Spelen van dit jaar toegewezen. Wat is de nalatenschap van eerdere Olympische Spelen in Londen? ‘Van dit evenement in Londen in de jaren 1908 en 1948 is zeer weinig erfgoed overgebleven’ menen twee mede-auteurs.

De mens moet meer gaan sporten, vindt de Nederlandse politiek. Het binnenhalen van de Olympische Spelen 2028 kan daar een belangrijke bijdrage aan leveren, zo is de gangbare mening. Maar wat betekent een dergelijk evenement voor het ruimtebeslag in ons land en hoe zit het met de menging van de sportvoorzieningen met andere voorzieningen? ‘Sport is namelijk geen geïsoleerde activiteit, maar is juist midden in de samenleving opgenomen. Het zoeken naar symbiose is essentieel’ stellen Daniel Casa Valle en Vincent Kompier, respectievelijk stedenbouwkundige en planoloog in hun bijdrage ‘Ruimte voor sport’.

En hoe zat het ook al weer met de kosten en opbrengsten? S+RO bracht het in kaart vanaf München 1972.

Info: ‘Olympic Cities: themanummer van S+RO’, vaktijdschrift voor Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening, is te bestellen voor € 16,80 voor leden van het Nirov en voor € 21,90 voor niet-leden. Zie http://www.nirov.nl/Home/Publicaties/Tijdschriften/Publicatie_items/S_RO_nr__1_2012.aspx?mId=10443

 
Auteur: Joske van Lith

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.