‘We willen vervoer aanbieden, geen dienstregeling’ 

woensdag 22 juni 2022

“’Platteland’ staat bij ons niet voor ‘krimpgebied’”, zegt Maikel Bracun, mobiliteitsstrateeg bij Arriva. Sterker nog: “Wij zijn er juist groot geworden.” Natuurlijk zijn er dunne lijnen die het lastig maken voor bus en trein, erkent hij. “Precies daar zien we volop groeikansen door een combinatie van bus, trein en lokale deelvervoerinitiatieven.” Glimble heet de reisapp van Arriva die al deze modaliteiten aan elkaar koppelt. Gesneden koek? Niet helemaal. “Om deze nieuwe vervoersdiensten laagdrempelig aan te bieden, denken we graag met gemeenten en concessieverleners mee over nieuwe kansen, door ontschotten of flexibelere concessie-eisen.”    
 

“Het aantal reizigers zit op dit moment op zo’n 80 procent van de bezetting vóór covid en verwachten ook structureel 3 - 5% minder reizigers te vervoeren dan pre-covid.” Met name dat laatste is een belangrijk aanknopingspunt, legt Bracun uit. Betrof het multimodale vervoerspakket van Arriva lange tijd een klassiek aanbod van regionale trein en bus, nu richt de vervoerder zich op een nieuwe groeimarkt: lokale deelvervoerinitiatieven, gebundeld in een MaaS-app. 

Bracun is verantwoordelijk voor de mobiliteitsstrategie van Arriva. De veelheid aan ervaringen met multimodale, regionale concessies in het noorden, oosten, zuiden en westen van het land tot aan een deel van het personenvervoer op Schiphol, bieden Bracun een landelijke scope op regionaal vervoer.   

“Wij willen gebieden integraal ontsluiten met bus, trein en alternatief deelvervoer, dát is onze strategie en dát vinden we het belangrijkst. Noem ons een ‘natuurlijke verbinder’.” Daarbij is volume beslist een voorwaarde voor een positieve spiraal, maar andersom ook, weet hij. “Als er dus sprake is van lege bussen of treinen, kijken we bewust naar vervoersalternatieven om een gebied een zo optimaal mogelijk vervoerssysteem aan te bieden.”  

Reisapp glimble 

Die initiatieven zijn er steeds meer en kunnen worden gebundeld in de nieuwe reisapp van Arriva; glimble. Een oplossing waarmee reizigers kunnen plannen, boeken en betalen. Zo vereenvoudigen we een ketenreis door barrières weg te nemen.”  
Achter de schermen worden er gaandeweg meer deelvervoerinitiatieven aan de app gekoppeld, zegt Bracun. “Zodat het aanbod steeds fijnmaziger wordt. Want ook hier geldt: hoe groter het deelvervoeraanbod, hoe meer reizigers; met name op de first en last mile naar de hoofdassen.”  

Ontschotten 

Hoe positief ook over de nieuwe groeimarkt in zogenoemde ‘krimpgebieden’, gaat Bracun weloverwogen te werk.  “We willen geen parallelle financiële mobiliteitssystemen voor de reiziger. Het zou daarom helpen als verschillende vervoerssystemen verder kunnen ‘ontschotten’. Denk aan de diverse budgetbeheerders voor regionale vervoersconcessies en mobiliteit, zoals de provincies voor het  ov en gemeenten voor het  Wmo-vervoer.” Bracun wenst dat er meer ruimte voor versimpeling komt. “Onderaan de streep willen we alles kunnen koppelen voor de reiziger.”       

Afstappen van de klassieke uitvragen 

Wat kan de concessieverlener bijdragen aan het droombeeld van een fijnmazig ontsloten mobiliteitsaanbod voor het platteland? “Afstappen van de klassieke uitvragen”, zegt Bracun, “We willen vervoer leveren, in plaats van dienstregelingen. Dat vraagt om iets meer vrijheid voor het invullen van het vervoer. Niet te rigide denken in een vast aanbod, maar meer inspelen op individuele mobiliteitsvragen.” En dat kan, zegt Bracun overtuigd. “Onze ervaring is dat er legio vervoersmogelijkheden zijn op het platteland. Laten we daarom anders met elkaar nadenken over wat we juist méér kunnen doen voor reizigers in deze gebieden.” 

Maikel Bracun

Maikel Bracun, manager vervoerkunde bij Arriva 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.