Weggebruiker veilig laten stoppen als de brug open gaat (VK 3/2012)

dinsdag 1 mei 2012
timer 2 min
Veilig stoppen van wegverkeer bij beweegbare bruggen in beheer van Rijkswaterstaat’,  SWOV

Weggebruiker veilig laten stoppen als de brug open gaat

De Dienst Verkeer en Scheepvaart van Rijkswaterstaat werkt aan een nieuw beleidskader om de veiligheid van de weggebruiker bij beweegbare bruggen in beheer van Rijkswaterstaat verder te verbeteren. Aanleidingen hiervoor zijn incidenten bij dit soort bruggen, onder andere bij de Ketelbrug. Hoe kan de weggebruiker op een veilige manier stoppen als een brug open gaat? De nieuwe publicatie ‘Veilig stoppen van wegverkeer bij beweegbare bruggen in beheer van Rijkswaterstaat’ van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) gaat over die vraag.

De onderzoekers namen de inrichting van het voorwaarschuwingssysteem onder de loep. Met name onderzochten ze of voorwaarschuwen op 900, 600, of 300 meter effectiever en veiliger zou zijn dan op 1500 meter, zoals eerst het geval was. De bestaande kennis blijkt niet toereikend te zijn voor het geven van een advies over de exacte afstand waarop de voorwaarschuwing zou moeten beginnen. Aspecten als begrijpelijkheid, gewenning en verwarring spelen ook een rol. Aanbevolen wordt nader praktijk- en simulatoronderzoek uit te voeren naar gedrag en incidenten in het wegverkeer bij beweegbare bruggen. Daarmee wordt meer duidelijkheid verkregen over een veilige inrichting van het voorwaarschuwingssysteem.

Info: ‘Veilig stoppen van wegverkeer bij beweegbare bruggen in beheer van Rijkswaterstaat’ van de SWOV is te downloaden via http://www.swov.nl/rapport/R-2012-02.pdf

 
Auteur: Joske van Lith

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.