Fietsen voor behoud van de leefbaarheid

donderdag 7 oktober 2021

Bij steeds meer provincies en gemeentes staat het verbeteren van de leefomgeving hoog op de agenda. We willen meer mensen op de fiets en minder mensen in de auto. In een artikel van het KNMI kwam naar voren dat er een duidelijk afname van de luchtvervuiling is tijdens coronacrisis. Dit komt mede doordat er minder woon-werkverkeer was. Een goede luchtkwaliteit draagt bij aan een fijne en gezonde leefomgeving. Weggebruikers stimuleren gebruik te maken van andere, uitstootvrije vervoersmiddelen, zoals de fiets, helpt hierbij. 

Thijs van Hall, Vialis

Zijn fiets-apps de oplossing? 

Wegbeheerders zoeken naar de redenen waarom automobilisten niet op de fiets stappen. Dit kan de afstand zijn, het weer of een beperkte doorstroming op de 37.000 kilometer aan fietspaden die Nederland heeft. Een van de grootste ergernissen van fietsers is dat ze te vaak moeten stoppen bij verkeerslichten, zo blijkt. Door fiets-apps als Schwung te introduceren, proberen provincies en gemeentes fietsers te stimuleren: ze krijgen prioriteit waardoor ze vaker door kunnen rijden.  

Schone lucht in een stad 

Fiets-apps worden ook steeds meer doorontwikkeld, spelen in op actualiteiten en nemen de voorkeuren van gebruikers mee. Dat mag ook wel: in geen enkel ander land, met een vergelijkbaar welvaartsniveau, wordt zo veel gefietst als in Nederland. Het is dan ook niet gek dat Nederlanders gemiddeld 1,3 fiets bezitten en daarmee zijn ze uniek in de wereld.  

Zijn wij dan ook meteen het land met de meest ‘schone’ steden? Nee, dat nog niet, maar we zijn zeker goed op weg. Het bewustzijn groeit en bedrijven houden steeds meer rekening met het klimaat. Ze komen met oplossingen die bijdragen aan een schonere mobiliteit. Zo zijn milieusensoren niet meer weg te denken uit onze steden en worden verkeersregelingen aangepast op basis van de data die hieruit voortkomt. Deze data helpen bij het verbeteren van het beleid rondom veiligheid en duurzaamheid.  

Groene logistiek helpt  

Vooral in de afgelopen anderhalf jaar is het aantal bezorgingen van webwinkels en restaurants door COVID-19 toegenomen. Daarom zoeken gemeenten met bedrijven en partners naar oplossingen om de leefbaarheid te behouden. Om de logistiek in steden schoner en slimmer in te richten is het inzetten van fietskoeriers een logische stap naar een duurzame toekomst. Om ervoor te zorgen dat deze groene bezorgers zo min mogelijk stil staan is de Schwung app in Zwolle uitgebreid met een speciale fietskoerier functionaliteit. Ook aan de slag met het bevorderen van schone mobiliteit in jouw gemeente of provincie? We denken graag met je mee! Neem gerust contact op via LinkedIn. Samen zorgen we voor leefbare en schone steden.

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief