Topdrukte op digitale snelweg

donderdag 16 april 2020
timer 5 min

Nu de autowegen door alle lockdowns in Europa leeg zijn, wordt de digitale snelweg ten volle benut. AMS-IX, het op een na grootste internetknooppunt ter wereld, had de afgelopen weken te maken met een forse toename in het internetverkeer en bereikte zelfs een piekverkeer van 8,1 Terabit per seconde.

Internetknooppunt AMS-IX bereikt een piekverkeer van 8 Tbit/s

Door Bram Semeijn

 

AMS-IX is een internnetknooppunt, een plek waar internetbedrijven - zoals hostingbedrijven, telecombedrijven, content delivery networks en clouddienstverleners - bij elkaar komen om internetverkeer uit te wisselen. Eindgebruikers, die slechts met een netwerk verbonden zijn met het internet, kunnen zo toch van de diensten van alle internetaanbieders gebruikmaken. Er zijn meer dan 875 netwerken verbonden met de AMS-IX en driekwart van die netwerken komt van buiten Nederland.

Bij AMS-IX zijn de gevolgen van alle strenge quarantainemaatregelen van regeringen in de strijd tegen het COVID-19 virus goed zichtbaar. Mensen worden hierdoor gedwongen thuis te blijven en maken extra gebruik van digitale diensten. In februari 2020 werd er dagelijks tussen de 48 en 50 petabyte aan data verwerkt, maar vanaf 10 maart nam dit echter sterk toe. Momenteel ligt het verbruik tussen de 56 en 58 Petabyte aan data per dag, een stijging van zo’n 17 procent. Normaal neemt het internetverbruik in die maand juist af door de komst van het mooie weer. Een petabyte is 1 miljoen gigabyte.  

Ook het piekverkeer op het platform is sterk toegenomen. In februari lag het dagelijkse piekverkeer nog op zo’n 6,9 tot 7,0 Terabit per seconde. Gedurende de maand maart is dit verkeer echter snel gestegen. Op 30 maart rond de klok van 20:30 steeg het zelfs boven de 8 Terabit per seconde. De totale capaciteit van AMS-IX bedraagt 34,6 Terabit per seconde, er is dus nog meer dan voldoende internetcapaciteit mogelijk. Een terabit is duizend gigabyte. 

AMS-IX CEO Peter van Burgel: “We zijn ons bewust van onze kritieke rol als vitale infrastructuur en zijn voorbereid op een zeer snelle groei van het internetverkeer. Miljoenen mensen zitten momenteel in quarantaine en zijn afhankelijk van het internet om te kunnen werken en contacten te kunnen onderhouden.” 

8 TBits per seconde is een enorme hoeveelheid dataverkeer. Het volume komt overeen met de gelijktijdige streaming van 320.000 4k HD-kwaliteit video’s (1 x 4k streaming is 25 MBps). 8 TBits per seconde komt ook overeen met het downloaden van iets minder dan 175.000 maal alle complete werken van William Shakespeare in een seconde tijd. 

 

 

 

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief