When pedestrians are present…

maandag 3 april 2023

Graag wil ik dit keer de discussie met u aangaan: kan je verkeersregels introduceren die situationeel bepaald zijn? Op zich is dat niets nieuws. U weet misschien dat op de payage in Frankrijk de regel geldt dat je 130km/u mag rijden als het droog is en 110km/u bij regen. En in de VS kennen ze "no turn on red, when pedestrians are present."

Allereerst: situationele verkeersregels zijn er nu al in Nederland. Zo mag je op sommige wegvakken op de autosnelweg minder snel rijden bij nat wegdek. Je kan dat ‘juridisch indekken’ noemen. Als je niet handhaaft maakt het ook nog eens weinig indruk op de verkeersdeelnemer. En wanneer is het wegdek eigenlijk nat? Als er plassen staan, als het regent, als de ruitenwissers aan staan? Toch er zit ook een kern van waarheid in. Kennelijk is de stroefheid van het wegdek niet wat je ervan mag verwachten… Bottom line: jij neemt meer risico als je gewoon even hard door blijft rijden.

60 kilometer per uur

Mijn probleem is de plattelandsweg. Het is er smal en alle verkeer rijdt er gemengd: zwaar verkeer, landbouwverkeer en kwetsbare verkeersdeelnemers. Je mag er 60km/u, maar vaak wordt er harder gereden. SWOV constateert dat 60km/u geen veilige snelheid is en daar ben ik het mee eens. Maar de snelheid verlagen naar 30 of 40km/u is niet realistisch, bedenkend dat 60km/u al te veel gevraagd is op de huidige plattelandsweg. Dat gaat 'm niet worden. 

Aan de andere kant, als fietser of voetganger is een auto of tractor die met 60km/u langsrijdt op een smalle plattelandsweg bepaald niet fijn. En voor een schoolroute is dit al helemaal niet waar je op hoopt. 

Snelheid verminderen

Kunnen we op 60km/u wegen de verkeersregel invoeren dat de snelheid 30km/u wordt in de nabijheid van fietsers en voetgangers? Als fietsers en voetgangers aanwezig zijn op de rijbaan? Er zijn de nodige juridische kanttekeningen te plaatsen, maar juridische problemen moet je juridisch oplossen… Het is de moeite waard denk ik. 

Het is een stuk geloofwaardiger dan het hele stuk 30 of 40km/u moeten rijden op een overduidelijk lege polderweg. En het is een stuk veiliger dan gewoon het huidige niets doen.

-

Foto Shutterstock

Ik weet niet goed of u een plattelandsweg ziet als erftoegangsweg, want een plattelandsweg is naar mijn mening een weg voor landbouwtrekkers en biedt toegang naar boeren erven? Betreft de snelheidsbeperking ben ik van mening dat dit niet haalbaar is. Het is niet geloofwaardig en haalbaar voor bijvoorbeeld melkvervoer en of andere organisaties.

Nog meer verlagen is gewoonweg niet haalbaar, al is het op de handhaving ervan.

Beste Adriaan, de meest bekende regel voor het situationeel aanpassen van je gedrag is dat ‘je je snelheid aanpast aan de omstandigheden die zich voordoen’ (vrij vertaald). Dat kan zijn het passeren van een groot landbouwvoertuig (vaak eigen belang wegens risico op schade) of het passeren van een kind (vanwege de verwachting van bij kinderen horend gedrag). Een nieuwe regel is dus overbodig.
Het implementeren van bestaande regels vraagt wellicht meer aandacht.

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief