CROW-kennis voor de vervangings- en renovatieopgave

donderdag 15 december 2022

Aanleg, beheer en onderhoud van infrastructuur zijn grote opgaven voor overheden. Vooral omdat veel bruggen en viaducten aan vervanging toe zijn. CROW staat ontwerpers, beheerders, aannemers en adviseurs bij met de meest actuele kennis op het gebied van infratechniek. 

In het vooruitzicht ligt een enorme vervangings- en renovatieopgave, die zowel extra inspanning als  kosten vergt. De cruciale rol en de locatie van deze kunstwerken zorgen er bovendien voor dat afsluiting voor renovatie of vervanging tot flinke hinder leidt. Een vraagstuk dat dus op veel aspecten de juiste kennis en expertise vereist.   

Inspectie en advies civiele kunstwerken 

CROW helpt hierbij inzicht te krijgen in de staat van kunstwerken met aanbevelingen voor inspecties. Zo is er CROW-CUR Aanbeveling 117:2020, Inspectie en advies civiele kunstwerken. Deze aanbeveling biedt beheerders, eigenaren en hun adviseurs eenduidige procedures, regels en eisen voor inspectie, advies en nader onderzoek voor het beheer van kunstwerken. Onlosmakelijk verbonden met de aanbeveling zijn de inspectiehandboeken die zich richten op het materiaal (hout, staal, beton, cement) of op kritieke onderdelen. 

Constructieve veiligheid 

Een andere aanrader is CROW-CUR-Aanbeveling 124. Die geeft beheerders, eigenaren van bruggen, constructeurs en technisch adviseurs richtlijnen en procedures voor het beoordelen van de constructieve veiligheid van bestaande bruggen en viaducten. Er zijn naar schatting 55.000 bruggen en viaducten in Nederland, waarvan het grootste deel in beheer en/of eigendom is van decentrale overheden. Aanbeveling 124 is gebaseerd op best practices en bestaande kennis. Voor de beheerders zijn vooral van belang de beoordelingscriteria voor de constructieve veiligheid van bestaande bruggen en viaducten. En de prioriteiten die ze kunnen stellen voor het beheren van kunstwerken. 

Alle publicaties infratechniek 

CROW heeft alle kennisproducten over de infrastructuur ingedeeld naar 12 thema's. Het gaat daarbij om aanbevelingen, handboeken, richtlijnen, rapporten en overige publicaties op gebied van geotechniek, waterbouw, beton en inspectie van civiele kunstwerken.  

Platform Bruggen 

Speciaal voor de aanleg en het beheer en onderhoud van bruggen heeft CROW samen met de Nederlandse Bruggenstichting het platform Bruggen opgezet. Platform Bruggen is van en voor iedereen die zich in de dagelijkse praktijk bezig houdt met bruggen. Dat zijn professionals werkzaam bij overheden, aannemers, adviesbureaus, brancheverenigingen, kennisinstellingen en onderwijsinstellingen. 

Veel bruggen zijn in de zestiger en zeventiger jaren van de vorige eeuw gebouwd, en raken nu aan het eind van hun (theoretische) levensduur. Deze grote renovatie- en vervangingsopgave kunnen we alleen aan als we alle krachten bundelen. Platform Bruggen brengt de initiatieven en kennis van alle partijen in de bruggensector samen om die opgave zo effectief mogelijk aan te pakken. 

 
Academische kennisontwikkeling 

Tot slot maakt CROW zich sterk voor academische kennisontwikkeling op het gebied van beheer en onderhoud van de  openbare ruimte en infrastructuur. CROW ondersteunt daarvoor de stichting Managing Public Space niet alleen financieel, maar draagt ook in personele zin bij aan het onderwijs over beheer en onderhoud aan Wageningen University & Research en aan het voorbereiden van het aantrekken van een associate professor voor dit vakgebied. In aanloop naar dit doel worden al de eerste onderzoeken verricht en heeft de stichting zelf de publicatie ‘Hoe gaan we van lineair naar circulair beheer’ uitgebracht. 

https://www.managingpublicspace.com/activiteiten/masterclasses/  

Dit artikel komt uit Verkeerskunde 5/2022, met daarin onder meer het dossier 'vervanging', de meest recente Wetenschapsnotities en Reis door de Wereld vanaf Walk21 in Dublin. 
Meer lezen? 
Kijk eens in onze online bibliotheek!

 

 

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.