Aantal verkeerdoden voor het derde jaar op rij afgenomen

woensdag 13 april 2022

In 2021 zijn 582 mensen om het leven gekomen ten gevolge van een verkeersongeval. Daarmee is het aantal verkeersdoden voor het derde jaar op rij afgenomen. Het aantal dodelijke verkeersslachtoffers op de fiets en in de auto nam af, terwijl het aantal mensen dat verongelukte op de motor en de bromfiets toenam, dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. SWOV gaat analyseren welke ontwikkelingen hieraan hebben bijgedragen en of er sprake is van een trend.

Vergeleken met het jaar 2020 daalde het aantal dodelijke verkeersslachtoffers met 4,6 procent. Het aantal verkeersdoden is sinds 2015 niet zo laag geweest. Fietsers waren, net als in 2020, het vaakst slachtoffer van een dodelijk verkeersongeval. In 2021 kwamen 207 fietsers om het leven, dat is ruim 35 procent van het totale aantal verkeerdoden. In absolute aantallen daalde het aantal verkeerdoden onder fietser het meest, van 229 verkeersdoden in 2020 naar 207 in 2021. Een daling van ongeveer 10 procent. Na fietsers zijn inzittenden van een personenauto het vaakst slachtoffer van een dodelijks verkeersongeval. In 2021 kwamen 175 inzittenden van een personenauto om het leven, iets meer dan 30 procent van het totale aantal verkeersdoden. Ten opzichte van 2020 daalde het aantal verkeerdoden onder inzittenden van een personenauto met iets meer dan 10 procent. 

Onder motorrijders, bromfietsers en voetgangers nam het aantal verkeerdoden juist toe. Ten opzichte van 2020 is het aantal dodelijke slachtoffers onder bromfietsers met 16 procent toegenomen. Het aantal verongelukte motorrijders steeg met 8 procent en het aantal voetgangers dat om het leven kwam na een dodelijk verkeersongeval steeg met 1 procent.

Anders dan het aantal verkeerdoden is het aantal verkeersslachtoffers met ernstig letsel is het afgelopen jaar wel gestegen. In 2021 moesten 110.000 verkeersslachtoffers worden behandeld op de Spoedeisende Hulp. Ook vonden in 2021 meer verkeersongevallen plaats dan in het jaar ervoor.

Meeste verkeersdoden 60 jaar of ouder

Uitgesplitst in leeftijdsgroepen valt op dat iets meer dan de helft van het aantal verkeersdoden 60 jaar of ouder was. Onder de leeftijdscategorie 80+ was zelfs sprake van een lichte toename, van 108 verkeersdoden in 2020 naar 117 verkeersdoden in 2021. Ook in de leeftijdscategorie 'jonger dan 20 jaar' is sprake van een toename van het aantal dodelijke verkeersslachtoffers, van 50 in 2020 naar 59 in 2021. Het aantal verkeersdoden in de leeftijdscategorie '40 tot en met 60 jaar' bleef nagenoeg gelijk. In 2021 kwamen 427 mannen om in het verkeer, 26 minder dan in 2020. Bij vrouwen daalde het aantal slachtoffers van 157 naar 155. 

Nul verkeersslachtoffers in 2050

In het Strategisch Plan Verkeersveiligheid hebben verschillende overheden de ambitie uitgesproken om toe te werken naar nul verkeersslachtoffers in 2050. Als tussendoelstelling moet het aantal verkeersslachtoffers in 2030 gehalveerd zijn. Ondanks de daling van het aantal verkeerdoden moet er nog veel gebeuren om bovenstaande doelstellingen te behalen. Begin dit jaar reisde Gerard Slegers, vice-voorzitter van de Vervoerregio Amsterdam naar Den Haag om in de Tweede Kamer aandacht te vragen voor verkeersveiligheid. Slegers ging met enkele Tweede Kamerleden in gesprek over de noodzaak tot extra financiële steun om de verkeersveiligheid te verbeteren. Landelijk gaat dat om zo’n twaalf miljard euro.

Nadere analyse

SWOV gaat analysen welke ontwikkelingen hebben bijgedragen aan de daling van het aantal verkeersdoden en of er sprake is van een trend. "Voor ons is het nu de eerste vraag of deze daling toeval is, een gevolg van de coronacrisis of dat er andere factoren een rol hebben gespeeld. Daarnaast willen we natuurlijk ook graag weten of er met deze cijfers een einde is gekomen aan de stagnatie in de daling van het aantal verkeersdoden", zegt SWOV-directeur Martin Damen (Bron: SWOV).

Morgen vindt in Utrecht het Nationaal Verkeersveiligheidscongres plaats. Het NVVC is hét tweejaarlijkse evenement voor iedereen die zich actief inzet voor de verkeersveiligheid. Klik hier om het programma te bekijken.

 

Bron: Shutterstock

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.