ANWB-leden denken mee over een ander stadsbeeld na corona

woensdag 30 september 2020

Door corona verandert er veel op het gebied van mobiliteit in steden. Steden die voorheen gedomineerd werden door autoverkeer worden anders ingericht. Denk bijvoorbeeld aan parkeerplekken die veranderen in terrassen, of fietspaden die tijdelijk voor voetgangers beschikbaar worden gesteld. De vraag is of dit soort veranderingen tijdelijk of blijvend is. Met het ledenpanel van de ANWB zijn wij hierover in gesprek gegaan: hoe staan leden tegenover het (permanent) aanpassen van de (weg)infrastructuur in de binnensteden, welke kansen zien zij en waar moet rekening mee worden gehouden?

Leden zijn in het algemeen positief over de veranderingen die nu plaatsvinden in binnensteden op het gebied van infrastructuur. Vooral het feit dat deze veranderingen vaak samen zullen gaan met minder autoverkeer in binnensteden wordt breed geaccepteerd en toegejuicht. Minder autoverkeer leidt tot een betere luchtkwaliteit, betere leefbaarheid van de binnenstad en minder geluidsoverlast. Dit is een verandering die wat betreft een grote groep leden blijvend mag zijn, ook wanneer het coronavirus ons straks niet meer in zijn greep heeft. Leden zien de huidige situatie daarom als een mooie kans om te ervaren en te leren van hoe dit in de praktijk gaat. Een groot aantal positieve leden is wel sceptisch of de huidige veranderingen de toekomst hebben. Zij verwachten dat als de anderhalvemetersamenleving wordt losgelaten, de situatie weer gauw als vanouds wordt.

Het is momenteel alleen nog te vroeg om hier harde uitspraken over te kunnen doen, we zullen moeten afwachten wat de toekomst ons brengt. 

“Ik heb geen problemen met het aanpassen van de indeling van de straten van steden. Het blijft in mijn ogen wel de vraag of de situatie blijft zoals hij nu is. Ik denk dat wanneer de anderhalvemeterperiode voorbij is, de situatie zich weer zal normaliseren. Daarom vind ik deze discussie nog te vroeg.”

De ruimte die vrijkomt door minder autoverkeer in de binnensteden, moet volgens ANWB-leden vooral beschikbaar komen voor fietsers en wandelaars. Dit kan door bijvoorbeeld bredere fiets- en wandelpaden aan te leggen, wat in sommige steden al gebeurt.

 

ANWB-leden stellen wel een aantal voorwaarden aan aanpassingen op het gebied van de infrastructuur in binnensteden: 

  1. De verkeersveiligheid mag niet onder de aanpassingen komen te lijden.
  2. Gemeenten moeten goede parkeermogelijkheden / -alternatieven faciliteren. Denk hierbij aan (gratis) parkeerplekken net buiten de stad en vanaf deze plekken goedkoop of gratis openbaar vervoer naar het centrum van de stad (P+R transferium).

“Een extreem goed idee! Weg met de auto in de (binnen)stad, goed voor het klimaat en de gezondheid, zowel in beweging als in luchtkwaliteit. Wel moeten er voldoende goede parkeergelegenheden zijn aan de rand van de stad met een goede openbare mogelijkheid om naar het centrum te komen. Men zou ook meer groen kunnen aanbrengen om de stad leefbaarder te maken en voor het klimaat.”

 

  1. Gemeenten dienen rekening te houden met de mindervaliden en ouderen. Zij mogen niet het slachtoffer worden van deze aanpassingen.
     
  2. Tot slot mag ook de toevoer van goederen voor winkels en horeca geen hinder ondervinden van de aanpassingen.

 

“Hou rekening met ouderen en mindervaliden. En zorg dat de klanten het leuk vinden om te gaan winkelen en niet onaangenaam verrast worden door hoge parkeerkosten en slechte bereikbaarheid.”

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.