Carlotta Bonvicini: RESOLVE M&E-tool: Effectiviteit meten en dialoog voeren met lokale retailers

donderdag 1 oktober 2020

Sinds juli 2019 is wethouder Carlotta Bonvicini betrokken bij de uitvoeringsfase van het Italiaanse RESOLVE-project in Reggio Emilia. Gedurende de interregionale leerfase, is de stad vertegenwoordigd door Alberto Merigo van haar ‘technische staf’. 

-

“In Reggio Emilia hebben we onze aandacht gericht op het historische stadscentrum, waar het publieke, commerciële en culturele leven samensmelt,” zegt de wethouder.  “Vóór het RESOLVE-project waren we ons al volledig bewust van het belang van het verzamelen van gegevens, die de vitaliteit en levensvatbaarheid van het stadscentrum beïnvloeden, maar we hadden geen wetenschappelijk en betrouwbaar instrument dat die factoren goed kon begrijpen.”

“Tijdens een RESOLVE-Masterclass in Manchester in februari 2019, werden partners opgeleid over een methode om de lokale besluitvorming te verbeteren. Hier ontdekten we dat Engelse experts 201 factoren hadden geselecteerd die de toegankelijkheid en vitaliteit van stadscentra konden verbeteren.  Onder deze 201 factoren zijn 4 categorieën geïdentificeerd, waaronder 'Leef ermee!', 'Negeer het!' en 'Vergeet het!'. De belangrijkste voor ons is de groep ‘Ga aan de slag’, omdat het factoren bevat die een echte impact hebben en beïnvloed kunnen worden door besluitvormers.”

Monitoring and Evaluatietool

“Deze trainingssessie was sterk gerelateerd aan de Monitoring and Evaluatietool die ontwikkeld is door RESOLVE-partners. Deze tool bestaat uit een enquête die bedoeld is om relevante informatie over bezoekers en retailers te verzamelen en hij is in staat om de effecten en effectiviteit van mobiliteitsacties te beoordelen. Het krachtpunt van de tool is de mogelijkheid om relevante resultaten te produceren over mobiliteit en bestedingsgedrag. Zo ontdekten we dankzij de tool dat bezoekers in het stadscentrum gemiddeld 35 euro uitgeven. Dit bedrag varieert, afhankelijk van de vervoermiddelen die op hun beurt van invloed zijn op de frequentie van de bezoeken.”

“Door deze twee geleerde lessen te combineren, besloten we om een continue monitoringactiviteit in te stellen met behulp van de M&E-tool om relevante gegevens te verzamelen die in staat zijn om de effectiviteit van mobiliteitsacties te meten en een dialoog aan te gaan met lokale retailers over de meest invloedrijke factoren om de toegankelijkheid en vitaliteit van het stadscentrum te verbeteren.”

Studiebezoeken

Reggio Emilia organiseerde zelf twee studiebezoeken tijdens de interregionale leerfase. Een van de meest interessante best practices voor de RESOLVE-partners was het Park&Ride-systeem. Bonvicini: “Hiermee bevorderen we de bereikbaarheid met duurzame vervoerswijzen vanaf parkeerplaatsen in de buitenwijken en rond de ringwegen. Op dit moment hebben we zeven P&R-faciliteiten in de buitenwijken van de stad. Alle automobilisten – bewoners, forenzen en toeristen – kunnen vanaf het P&R-gebied gratis met het openbaar vervoer of de fietsdeeldienst het centrum bereiken. De economische duurzaamheid van dit systeem wordt gefinancierd met behulp van de inkomsten van de parkeertarieven in het stadscentrum.  Naast dit systeem waren de RESOLVE-partners onder de indruk van de voetgangersgebieden in de centra, van de regionale integratie van ov-diensten en van de logistieke exploitatie in de stadscentra.”

Leerproces

Het wederzijdse leerproces is essentieel geweest voor het goed ontwerpen en uitvoeren van ons actieplan om congestie en emissies te verminderen en een actieve detailhandel te bevorderen, zegt de wethouder. “Zo hebben wij mede dankzij de ervaring van Transport for Greater Manchester, een vandalismebestendig free-floating bikesharingsysteem kunnen activeren.”  

Lees hiet het hele interview (Engelstalig).

 

Wethouder Carlotta Bonvicini

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.