Gasthoofdredacteur Rob Metz

dinsdag 17 april 2012
timer 2 min

Zuinig licht, heldere keuze

Openbare verlichting is verreweg de grootste energiekostenpost voor provincies en gemeenten. Het aandeel in de energiekosten varieert ruwweg tussen de 50 en 70 procent. Energiezuinige openbare verlichting is dan ook een prachtige casus voor het streven naar meer duurzaamheid voor hetzelfde geld.

De projectgroep Openbare Verlichting (OVL), onderdeel van de Taskforce Verlichting, is sinds 2008 actief om energiezuinige openbare verlichting in Nederland tot de standaard te maken en lichthinder te beperken. In de projectgroep werken verschillende overheidsinstanties, brancheverenigingen en marktpartijen samen. Als voorzitter ben ik blij dat er in 2 jaar al veel is bereikt, maar er zijn nog genoeg hindernissen te nemen.

Zo werkt de projectgroep aan het maken van landelijke afspraken met de netbeheerders over de inrichting van de netten voor dimmen en telemanagement en het doorberekenen van de financiële voordelen bij onbemeterde netten.

Ook de financiering van energiebesparende maatregelen kan lastig zijn. Energie besparen is een vorm van bezuinigen of zelfs verdienen. Daarom werken we samen met de BNG een financieringsconstructie uit voor energiebesparende investeringen in openbare verlichting, zonder dat dit de maandelijkse kosten verhoogt. Dat kan door de verlaagde energie- en onderhoudskosten in te zetten voor de investeringen. Is de terugverdientijd voorbij, dan gaan de investeringen geld opleveren.

Eind 2010 wordt de nieuwe Nederlandse Praktijk Richtlijn voor Openbare Verlichting van kracht. De projectgroep maakt zich daarbij sterk voor het opnemen van de mogelijkheden tot energiebesparing. Natuurlijk is lichtkwaliteit leidend, maar de richtlijnen moeten voortschrijdend inzicht op het gebied van energiebesparing, sociale veiligheid en verkeersveiligheid stimuleren en niet in de weg zitten.

Last but not least doet de projectgroep aan kennisoverdracht met gratis workshops en beloont zij innovatie en koploperschap van gemeenten en provincies met de OVL-awards.

Kortom: de vraag is niet of de openbare verlichting duurzamer wordt, maar hoe snel dat gebeurt. Aan de projectgroep Openbare Verlichting zal het niet liggen!

Rob Metz

Voorzitter projectgroep Openbare Verlichting en

wethouder Openbare Werken, gemeente Apeldoorn

 
Auteur: Joske van Lith

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden