GNMI op koers

donderdag 1 oktober 2020

Het GNMI is een vereniging en staat voor ‘gemeentelijk netwerk voor mobiliteit en infrastructuur’. Binnen het netwerk delen beleidsambtenaren en wethouders kennis en ervaring bij de realisatie van het lokale mobiliteitsbeleid. Problemen met wetgeving of juist ontwikkelingskansen van gemeenten worden ingebracht bij de rijksoverheid, VNG, kennisinstituten en belangenorganisaties. Met een groeiend dienstenpakket op basis van heldere doelstellingen en ambities zit het GNMI goed op koers. Een update.

Door Athur ter Weeme, GNMI

Historie

Het GNMI is voortgekomen uit een samenwerkingsverband van gemeenten en onderhoudt nauwe relaties met de VNG. Gemeenten kunnen zich aanmelden als GNMI-lid (tegen een tarief per inwoner) of aansluiten als deelnemer of gebruiker en ontvangen daarvoor de toegang tot een groot netwerk van collega’s om elkaar te bevragen, samen knelpunten en ambities te formuleren en juridische vragen te stellen. Gemeenten die zijn aangesloten bij GNMI staan vooraan bij de ontwikkeling van nieuwe wetgeving, zoals nu bijvoorbeeld bij de coronawetgeving en de ontwikkeling van een toelatingskader voor lichte elektrische voertuigen. En ook bij alles rondom de implementatie van het Strategisch Plan Verkeersveiligheid. Niet aangesloten gemeenten kunnen zich via de website op de hoogte stellen van nuttige informatie en activiteiten.

Ambities

Het GNMI wil specifiek voor en met gemeenten op het gebied van mobiliteit en infrastructuur bijdragen leveren aan strategische opgaven zoals klimaat, verkeersveiligheid, digitalisering, bereikbaarheid van stad en platteland, omgevingskwaliteit en de inrichting van een gezonde leefomgeving. 

Uitvoering

Deze ambities vertalen zich in gerichte aandacht voor collectieve en individuele advisering, thema- en projectgroepen voor knelpunten, ontwikkelingen en de hoe-vraag van onder meer: 30 km-wegen, de organisatie van het Wmo-vervoer, ontsluiting van dorpen en wijken, geluid en trillingen, fietsvoorzieningen en parkeerbeleid. Uitgangspunten zijn altijd: wat doet de gemeente zelf? Kunnen we helpen verbinden en landelijke afspraken aanpassen zodat de ambities haalbaar en betaalbaar zijn? En, wat kunnen gemeenten via ons samen oppakken?

Juridisch loket

Nieuwste loot aan de GNMI-stam is een juridisch loket voor gemeenten. Gemeenten die lid of  deelnemer zijn kunnen hier onbeperkt gebruik van maken. Het is ook mogelijk om tegen een aangepast tarief alléén deelnemer of gebruiker te worden van het juridisch loket. Je kunt hier terecht voor adviezen als het gaat om de Wegenverkeerswet, openbaarheidsvraagstukken, de APV, maar ook juridische aangelegenheden rondom parkeren en handhaving.

Toegepast wetenschappelijk onderzoek

Het GNMI initieert ook onderzoek en deelt de resultaten. Zo verrichten APPM en Goudappel Coffeng op verzoek van het GNMI een onderzoek naar de relatie tussen wegontwerp en CO2-reductie van het verkeer. De resultaten werden op 29 september breed gedeeld tijdens een webinar.

Bestuur

De wethouders mobiliteit van gemeenten die lid zijn van het GNMI vormen de Algemene Vergadering en bepalen jaarlijks waar de focus van de organisatie ligt. In het Dagelijks Bestuur zitten de wethouders Mario Jacobs (Tilburg), Rik van der Linden (Dordrecht) en Roeland van der Zee (Arnhem). Zij zorgen ervoor dat wat ambtelijk wordt besproken wordt ingebracht in landelijke bestuurlijke gremia. Mario Jacobs is als voorzitter tevens het publieke aanspreekpunt van het GNMI; ook is hij lid van de VNG-commissie Ruimte, Wonen en Mobiliteit. Het bestuurlijke netwerk biedt nog veel kansen voor verdere benutting en gaan we verder ontwikkelen. Er zijn in Nederland veel wethouders mobiliteit van gemeenten of gemeentelijke samenwerkingsverbanden die het GNMI nog niet kennen, maar voor wie een landelijk bestuurlijk netwerk heel interessant kan zijn. De komende tijd wil de vereniging dit verder gaan uitbouwen.

Actuele agenda

Het GNMI kent een groot en actief ambtelijk netwerk dat zich bezighoudt met veel strategische thema’s op het gebied van verkeersveiligheid, openbaar vervoer, parkeerbeleid en zero emissiethema’s. Maar er is uiteraard ook ruimte voor actuele thema’s. Zo is het GNMI-netwerk ten tijde van de corona-uitbraak ingezet om snel kennis uit te wisselen over de tijdelijke uitbreiding van de venstertijden voor het bevoorraden van winkels en de tijdelijke inrichting van schoolstraten. Ook heeft het GNMI een verbindende rol gespeeld voor opdrachtgevers in het doelgroepenvervoer die worden geconfronteerd met financiële vraagstukken bij de vraaguitval van het WMO-vervoer. Opdrachtgevers, VNG en het Ministerie van VWS zijn samengebracht omdat hier nog geen goede overlegstructuur voor bestond. Maar misschien is het belangrijkste wel dat het GNMI en de aangesloten gemeenten continu aandacht hebben voor nieuwe ontwikkelingen en alles wat daar voor gemeenten bij komt kijken. Denk aan lichte elektrische voertuigen, de digitalisering van mobiliteit, deelvoertuigen, gezondheid en mobiliteit, drukte op de fietspaden, Mobility as a Service, en nog veel meer. Allemaal zaken om al ‘aan de voorkant’ ervoor te zorgen dat gemeenten goed overweg kunnen met wetgeving en landelijk beleid en vice versa.

Meer informatie

gnmi.nl

gnmi@gnmi.nl 

Tel. 070-373 87 10.

 

   

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.