In 2021 bijna 750.000 registraties (land)bouwvoertuigen en MMBS-en

woensdag 26 januari 2022

Volgens cijfers van de Koninklijke Rai Vereniging zijn in 2021 bijna 750 duizend (land)bouwvoertuigen en Motorrijtuigen Met Beperkte Snelheid (MMBS-en) geregistreerd. Ruim 620.000 voertuigen hebben inmiddels een kentekenbewijs ontvangen.

Sinds januari 2021 moeten eigenaren van nieuwe (land)bouwvoertuigen en MMBS-en hun voertuig op kenteken registreren. Het eerste trekkerkenteken werd eind 2020 al officieel overhandigd door toenmalig minister Van Nieuwenhuizen.

Meer registraties dan verwacht

De RDW is verrast met het hoge aantal registraties. Aan BNR meldt de organisatie dat ze hadden ingeschat dat zo’n 550.000 voertuigen een kenteken nodig zouden hebben. Een grootschalige communicatiecampagne heeft duidelijk zijn sporen na gelaten. Met name binnen de agrarische sector hebben veel eigenaren gehoor gegeven aan de registratieplicht, 46 procent van alle aanvragen viel onder de categorie landbouw- of bosbouwtrekker (Bron: Rai).

Motorrijtuigen Met Beperkte Snelheid

Van alle ingediende registratie aanvragen viel 17 procent binnen de categorie ‘Motorijtuigen Met Beperkte Snelheid (MMBS). De categorie MMBS is enorm breed. Volgens de RDW moeten alle eigenaren met een voertuig dat harder kan rijden dan 6 km/uur er rekening mee houden dat ze verplicht zijn hun voertuig te registreren (Bron: BNR).

Niet direct op de bon

Het is niet zo dat eigenaren van (land)bouwvoertuigen en MMBS-en zonder kentekenregistratie zich direct zorgen hoeven te maken voor een bekeuring. Om te voorkomen dat voertuigen zonder registratie tijdelijk aan de kant komen te staan heeft het Ministerie van IenW een overgangsperiode van 6 maanden aangeboden. Tot 1 juli 2022 zal de politie nog geen bekeuringen uitdelen wanneer blijkt dat de eigenaar van een voertuig niet voldoet aan de registratieplicht.  

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.