Inspirerende lessen voor ‘Alle kinderen een fiets’, wereldwijd 

woensdag 16 juni 2021
Guillaume de Germain

Alle kinderen op de wereld een fiets (foto Guillaume de Germain) 

Angela van der KloofOp 15 april presenteerden we de brochure Internationale inspiratie voor de aanpak ‘Alle kinderen een fiets’ aan de wereld, vanuit onze Mobycon-studio in Delft. Zowel de totstandkoming van de brochure als de presentatie ervan, waren goede voorbeelden van een ‘Reis door de wereld’ in coronatijd. 

 Angela van der Kloof, strategisch adviseur mobiliteit bij Mobycon 

Aanleiding voor het maken van de brochure, in opdracht van Tour de Force en in samenwerking met de Dutch Cycling Embassy, was een uitwisseling tussen de Nederlandse pilots ‘Ieder kind een fiets’, waarbij ook het ANWB-Kinderfietsenplan intensief is betrokken. Al vele jaren zijn er lokale initiatieven om kinderen die in armoede opgroeien, op een bepaalde leeftijd te voorzien van een fiets. Daarbij is vaak een lokale tak van Stichting Leergeld betrokken.  

In onze mobiliteitssector wordt het steeds duidelijker dat er behoefte is aan dit soort initiatieven, zodat alle kinderen in Nederland de kans krijgen om mee te doen op school en in de wijk. Tegelijkertijd signaleren we dat er sprake kan zijn van een komen en gaan van initiatieven, doordat het lastig kan zijn om activiteiten te bestendigen. Vaak zijn betrokken vrijwilligers of medewerkers de spil van zo’n pilot, waardoor het vertrek van zulke mensen veel invloed kan hebben op de gang van zaken. Ook het duurzaam werven van fondsen of subsidies kan lastig zijn. Vandaar het belang om een goede uitwisseling van ervaringen met deze pilots  in Nederland tot stand te brengen. 

Online reis door de wereld 
Zoals bij andere mobiliteitsonderwerpen, kan voor het idee van ‘Alle kinderen een fiets’ een blik naar buiten verrijkend zijn voor de activiteiten in Nederland, dachten we. En zo ontstond het idee om een brochure samen te stellen waarin aan de ene kant concrete voorbeelden worden gegeven van initiatieven in andere landen en aan de andere kant een schets van welke lessen we eruit mee kunnen nemen.  

En zo maakten we een online ‘reis door de wereld’ om een diversiteit aan initiatieven te vinden, waar we in totaal elf lessen uit trokken. In de brochure kijken we zowel vlak over de grens in Vlaanderen en Duitsland, als net buiten Europa, in Marokko en Tunesië, tot verder weg gelegen delen van de wereld: Noord-Amerika, Australië en Brazilië. Na deze digitale reis, volgde een internationale digitale presentatie van de gebundelde inspirerende lessen in de brochure: Internationale inspiratie voor de aanpak ‘Alle kinderen een fiets’. 

Geraakt door de pandemie 
Wie bekend is met initiatieven om fietsen in te zamelen, op te knappen en uit te geven aan kinderen, weet dat er altijd te weinig tijd en geld is om alles te doen wat je zou willen doen. Je weet dan, dat met name de initiatieven die opgezet zijn om kwetsbare groepen in de samenleving te ondersteunen, enorm hard geraakt zijn door de pandemie. Het is simpelweg niet mogelijk om bij elkaar te komen en zo de groep die je wilt bereiken te helpen zoals je dat voorheen deed.  

Kansen door de pandemie 
Toch is de wereldwijde switch naar online bijeenkomsten een enorme kans voor deze initiatieven. Waar kennisdeling en inspiratie voorheen moeilijk te organiseren waren, wordt dat met alle doorontwikkelde online tools voor samenwerking en communicatie steeds toegankelijker. Zo ontstaat een veelheid aan online-bijeenkomsten en congressen die voorheen onbereikbaar waren en nu toegankelijk worden met beperkte middelen.  

Internationaal panel 
Zo konden wij een internationaal panel samenstellen met een perspectief op Europees en op globaal niveau. Vertegenwoordigers van diverse initiatieven die we presenteren in de brochure konden zo aanwezig zijn bij de presentatie en nadien onderling ervaringen uitwisselen. Zo werd het een reis door de wereld voor ons én voor alle andere deelnemers. 

Waardevol 
Waar ik zelf bijzonder blij mee was, waren de reacties op de brochure van Jill Warren, CEO van de European Cyclists’ Federation en Raluca Fiser, voorzitter van de World Cycling Alliance. Beiden gaven aan, het waardevol te vinden dat de brochure aandacht geeft aan kinderen in ‘Fietsland’ Nederland, die in armoede opgroeien en zelfs hier niet als vanzelfsprekend een fiets bezitten. Dit geeft mensen in andere landen de kans om dit onderwerp ook in hun land bespreekbaar te maken. Anders gezegd: dat het onderwerp speelt in ‘fietsparadijs Nederland’, betekent dat het beslist niet gek is om er ook aandacht voor te vragen in andere landen. 

Ik nodig ten slotte iedereen uit om aan de hand van de lessen en de voorbeeldinitiatieven in de brochure een snelle digitale reis om de wereld te maken. Hopelijk inspireert het om, in het werk of privé, een steentje bij te dragen aan de ambitie ‘Alle kinderen een fiets’. In Nederland, of ver daarbuiten. 

Klik hier voor de brochure Internationale inspiratie voor de aanpak ‘Alle kinderen een fiets’ 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.