Kabinet, werk samen aan de Rijnbrug bij Rhenen

donderdag 29 september 2022
Rijnbrug Rhenen Verkeerskunde Shutterstock

In verband met woningbouw in de regio's aan beide oevers van de Rijnbrug, raakt deze verkeersader overbelast

Vanwege nieuw te bouwen woningen roept de Tweede Kamer het kabinet op om samen met de provincies Gelderland en Utrecht, Regio Foodvalley en Regio Rivierenland te werken aan het oplossen van verkeersknelpunten bij de Rijnbrug Rhenen. Deze brug zorgt nú al voor dagelijkse files en oponthoud; die zullen fors toenemen vanwege de grote woningbouwopgaven in beide regio’s.

Onderzoek wijst uit, dat als er níets gebeurt, het verkeer tot óp de A15 stil komt te staan. Er is in de wijde omgeving geen andere vaste oeververbinding; de dichtstbijzijnde bruggen zijn die van de A50 bij Arnhem en de A27 bij Vianen.

Regio draagt 80 miljoen euro bij

“De Rijnbrug is van het Rijk, maar wij zijn als provincies en regio’s bereid óók fors bij te dragen aan het oplossen van het knelpunt”, zegt Gelders gedeputeerde voor mobiliteit, Helga Witjes. “Wij hebben  een aanbod klaarliggen van 80.000.000 euro, dat is meer dan de helft van de begrote kosten. Wij doen een dringend beroep op het Rijk om niet alleen als eigenaar van de Rijnbrug bij te dragen, maar om zo ook de regionale bereikbaarheid van de nieuwe bewoners in Regio Foodvalley en Regio Rivierenland te garanderen.”

Groei van inwoners en voertuigbewegingen

De Rijnbrug bij Rhenen verbindt twee groeiregio’s: Regio Foodvalley (met nu 365.000 inwoners) en Regio Rivierenland (met nu 250.000 inwoners). De komende jaren worden in beide regio’s meer dan 50.000 nieuwe woningen gebouwd. Het aantal inwoners neemt toe met 30% tot 775.000 inwoners; de jaarlijkse voertuigbewegingen van 37.500 nu naar 52.000 in 2040.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

het herstellen van de direct treinverbinding Utrecht Arnhem via Rhenen en Kesteren lijkt me effectiever en beter voor de planeet

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.