Liam Potts: Een kleine heffing zou het evenwicht al herstellen

donderdag 1 oktober 2020

Liam Potts was voorafgaand aan het RESOLVE-project al betrokken bij stimuleren van duurzaam verkeer in de gemeente Manchester op het gebied van vrachtvervoer. “Deze expertise paste goed bij het retailverkeerkarakter van RESOLVE.”

-

Potts kijkt terug op een leerzaam project. “We hadden het geluk dat we gedurende het project verschillende initiatieven in verschillende steden konden bestuderen. Een eye-opener voor mij was een bezoek aan een autovrije straat in Amsterdam. Een Nederlandse collega liet me een foto liet zien van dezelfde straat in de jaren 60: een reconstructie ten behoeve van autoverkeer in deze straat werd hier halverwege stopgezet vanwege een wijziging in beleid.

Ik heb de indruk dat we in delen van het United Kingdom in een vergelijkbare fase van beleidswijziging komen: met een nieuwe visie op mobiliteit kunnen we dus echte verandering teweegbrengen. Er zijn weliswaar grote verschillen in de Nederlandse en Britse cultuur, zeker als het gaat om onze houding tegenover duurzame vervoerswijzen, maar het lijkt erop alsof dat niet altijd zo was en dat die houdingen kunnen veranderen.”

Inspirerende voorbeelden

In Manchester zijn drie inspirerende voorbeelden toegepast. Als eerste een parkeervlonder in Stockport. Potts zag deze vlonders in Rotterdam. “Als onze parkeervlonder een succes wordt, hopen we meer vlonders uit te rollen in de stad. Het is een goede manier om winkelen attractiever te maken en tegelijkertijd duurzame mobiliteit te stimuleren. Zonder een goede bestudering van dit concept hadden we het niet eenvoudig kunnen uitvoeren in Manchester. “

Het tweede initiatief is een inwonersinformatiepakket. Potts ontdekte dit in het Portugese Almada. “Nieuwe inwoners weten nog niet goed hoe ze zich kunnen verplaatsen in hun nieuwe omgeving. Wij geven ze tips om de omgeving op de meest duurzame manier te ontdekken.” 

Het derde project is het aanstellen van een preferred supplier voor de vuilophaaldiensten. “Anders dan in de meeste Europese steden is de Britse vuilophaaldienst geprivatiseerd. Dat betekent vele vervoersbewegingen. Met het aanstellen van een preffered supplier beogen we duurzamer vervoer voor de afvalverwijdering en veel minder vervoersbewegingen.”

Werkbezoeken

Potts vertelt over het gastheerschap van twee werkbezoeken door de RESOLVE-partners. “We lieten een variëteit zien aan grootschalige fysieke maatregelen, van een nieuwe metrotoegang bij een groot winkelcentrum buiten de stad, tot onze manier van beleidsontwikkeling. Zo wordt de opzet van onze parkeervlonder als blauwdruk genomen voor parkvlonders in het Sloveense Maribor.”

Het grootste probleem en ook aanleiding om mee te doen met RESOLVE is in Manchester de vlucht van online verkoop en het effect daarvan op de traditionele winkelstraten. Vaak wordt gratis parkeren aangewend om bezoekers te verleiden terug te keren naar de winkel. Jammer genoeg zijn deze acties uitsluitend gericht op bezoekers die met de auto komen. Ook de trek naar de grote winkelcentra buiten de stad verleiden mensen tot het gebruik van de auto. 

Potts’ gedroomde oplossing?

“Hoewel controversieel, denk ik dat een heffingssysteem op online bezorgen en retourzendingen gepast zou zijn. Op dit moment geniet de consument groot voordeel van thuisbezorging en gratis retourzendingen, maar het schaadt de samenleving met meer verkeersbewegingen en minder voetgangers in de steden. Een kleine heffing op de onlineverkoop zou misschien al het evenwicht herstellen met de winkelstraatdynamiek. Bovendien zouden deze extra inkomsten ten gunste kunnen komen van beter en goedkoper ov naar de stadscentra, wat ook weer meer bezoekers zou trekken.”  

Lees hier het hele interview (Engelstalig)

 

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.