Michiel de Voogd:Hopen dat andere wijken zeggen: ‘Wij willen ook zo’n zone’

donderdag 28 februari 2019
timer 3 min
Wij hebben een paar jaar geleden de Green Deal ZES, zero emissie stadslogistiek ondertekend. De uitvoering ervan is intussen opgenomen in het coalitieakkoord van het college van B&W. Dat scheelt, want het betekent nogal wat, ook voor de lokale ondernemers die vaak hun eigen vracht of gereedschappen vervoeren.

“Hoe gaan zij daarmee om? We voeren deze opdracht dan ook samen met de stad uit. Samen met de ondernemers bepalen we de grootte van de ZE-zone. Maak je hem klein of juist groot? En wat zijn de consequenties? Die discussie voeren we. Mijn indruk is dat een kleine centrumzone al een groot effect heeft door de uitstraling van de maatregel. De ondernemers die in de ZE-zone moeten zijn, komen ook erbuiten en daarvoor wordt hetzelfde voertuig gebruikt. Mijn grootste zorg is: hoe zorgen we dat kleine ondernemers de overstap naar ZE kunnen maken? Het is uiteraard niet de bedoeling dat zij door het instellen van een ZE-zone hun werk niet meer kunnen doen of – erger nog – failliet gaan. 

Aan de andere kant: de zero-emissiezone komt er. Er is geen weg meer terug. Je zag bij de invoering van de milieuzones voor bestelverkeer dat het beleid verschilde per gemeente, deze ZE-zones hebben landelijk een gelijk regime. Dat betekent ook regie door het Rijk, bijvoorbeeld als het gaat om fiscale stimulerende maatregelen, maar ook om de bebording. Daar kan geen misverstand meer over bestaan. 

Tilburg heeft sinds 2007 een milieuzone, en dat helpt. We hebben daardoor al een netwerk van betrokkenen, de partijen zijn bekend en de samenwerking is goed.

Daarnaast worden alle bussen tussen 2025 en 2030 elektrisch. En we hebben een Green Deal Zero Emissie Doelgroepenvervoer getekend. Mede hierdoor zitten we aan verschillende tafels en doen zo veel kennis en expertise op. 

Ten slotte willen we als gemeente voorop lopen en onderzoeken bijvoorbeeld of onze afvalinzamelvoertuigen op waterstof kunnen rijden. Ook verwachten we met het bepalen van de zone een extra markt te creëren voor ZE-vrachtvoertuigen en -bestelbusjes. Je ziet bijvoorbeeld de professionele distributeurs al reageren met de aanschaf van elektrische voertuigen. Zo introduceert DHL, in navolging van Groningen, een hub pakketbezorging met cargo-bikes in Tilburg. 

Hoeveel hobbels er ook nog te nemen zijn, uiteindelijk zal de leefbaarheid in de ZE-zones er enorm op vooruit gaan. Door de veel schonere voertuigen en slimmere belading, zullen bovendien de ladingsschade en onnodige vervoerbewegingen afnemen. Wat we uiteindelijk hopen is dat andere wijken buiten de ZE-zone zullen zeggen: ‘Wij willen ook zo’n zone’.” 

Michiel de Voogd, beleidsmedewerker duurzame mobiliteit, gemeente Tilburg

Geplaatst door

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden