NVVC 14 april:  Carroussel Verkeerseducatie

maandag 4 april 2022

Verkeersregels ontwerpen voor het stadje Broekpoort, een filmpje maken over die ‘aap in je’ in het verkeer, of een verkeersbudget bijeen lopen. Kinderen staan centraal in diverse verkeereducatieprojecten. Maar hoe benader je vrachtwagenchauffeurs of ouderen in het verkeer? En hoe werd het verkeersexamen 90 jaar geleden afgenomen? Op 14 april worden deze en meer verkeerseducatie-onderwerpen gepresenteerd in twee carroussel-sessies in sessieronde 2 en 3 van het tweejaarlijkse Nationaal verkeersveiligheidscongres, NVVC, in Media Plaza, Utrecht. 

Redactie

Verkeerseducatie, workshopronde 2
Vier verkeerseducatieprojecten in één sessie:

-Wat als we kinderen de baas maken van het verkeer?!
Kinderen zijn waardevolle gebruikers van de openbare ruimte. Door met hen samen te werken kom je tot verrassende nieuwe inzichten. Provincie Overijssel en Gooitske Zijlstra werken samen aan zeven proeftuinen waarin kinderen van zes tot twaalf jaar zich eigenaar kunnen voelen van verkeersveiligheid in hun schoolomgeving. Hierbij worden lerende partners betrokken, waaronder wegbeheerders.
Heidy van Essen (provincie Overijssel) En Gooitske Zijlstra (gooitz)vertellen over de werkwijze, het proces en de leerresultaten.   

Walking4School in Katwijk.
Met het beloningsproject Walking4School, lopen (en fietsen) ouders en hun kinderen in een actieweek budget bij elkaar voor een (verkeers)actie, workshop of schoolcampagne. Het eerste Walking4schoolproject in Katwijk bleek een succes: lopen werd onderdeel van het ‘Daily Urban System’, en bij een van de drie deelnemende scholen nam het autoverkeer met driekwart af.
Ineke Spapé (SOAB) vertelt in deze sessie onder meer over de follow up: dit jaar worden de Katwijkse kinderen opnieuw bezocht: Hoe denken zij over de voorgestelde maatregelen?   

-Verkeersexamen 90 jaar.
Van nostalgische en vermakelijke beelden van toen (1931) - motoragent met examinator in een zijspan -, trends en ontwikkelingen tot de innovaties van nu. VVN voert jaarlijks data-analyses en regelmatig onderzoeken uit. Dit geeft een globale indruk van het verkeersgedrag en kennisniveau van kinderen in groep 7 en 8.
Yvonne Jimmink (Veilig Verkeer Nederland) blikt terug en vooruit op het verkeersexamen.

-Oversteekspel.
Leer je kind veilig oversteken met het (gratis) Oversteekspel ontwikkeld door VVN en Green Dino. Het oversteekspel is een adaptief leerprogramma waar een kind onder begeleiding van Victor de klaarover, stapsgewijs de juiste manier aanleert om over te steken.  
Jorrit Kuipers (Green Dino) gaat in op de werking en op de leerwaarde van het spel.  

Verkeerseducatie, workshopronde 3
Vier verkeerseducatieprojecten in één sessie:

-Fight Your Inner Monkey – over groepsdruk in het verkeer. Fight Your Inner Monkey is een verkeerseducatieproject over groepsdruk in het verkeer voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs. Met jongeren van 15-17 worden gesprekken gevoerd over het fenomeen groepsdruk: Wat is het toch, dat die ‘aap in je’ koste wat kost mee wil doen in de groep? Is groepsdruk altijd verkeerd en in welke vormen zie je groepsdruk terug in het verkeer? Jongeren maken een filmpje over deze vraag.
Djorike Palma (VeiligheidNL) deelt de ins en outs achter het programma.  

- Truckers worden Wereldkampioen Gordelaandoen.
Uit een peiling onder vrachtwagenchauffeurs in Vlaanderen in juli 2021 bleek onder meer dat nog geen acht op de tien truckers de gordel altijd draagt. Daarom startte de Vlaamse Stichting Verkeerskunde een gerichte gordelcampagne voor deze doelgroep. Voor het campagnebeeld poseren acht chaffeurs als een sportploeg voor twee vrachtauto’s: Zij zijn ‘Wereldkampioen Gordelaandoen’ en roepen hun collega’s op om hun voorbeeld te volgen. Boegbeeld van de campagne is acteur en stand-upcomedian Jeron Dewulf.  
Line Franken, Vlaamse Stichting Verkeerskunde, geeft een stand van zaken.

-VVN Minecraft Verkeerseducatie
. ‘Welkom in het stadje Broekpoort’. zo begint de VVN Minecraft educatie-game voor kinderen. In Broekpoort gaan leerlingen als verkeersexpert aan de slag om het stadje te helpen om verkeersveiliger te worden. Met deze game leert Veilig Verkeer Nederland kinderen: verkeersituaties oefenen en tegelijkertijd creatief en kritisch denken, samenwerken en problemen oplossen.
Rembert Sierksma, VVN, geeft inzicht in de leerdoelen en legt uit hoe die zijn verwerkt in opdrachten en in de didactische opbouw  

-Vernieuwde Opfriscursus automobilist
. Rond 2030 zijn er in Nederland 7,6 miljoen senioren. Een groep die zeer divers is qua vaardigheden en kwetsbaarheid in het verkeer. Voor deze leeftijdsgroep autobestuurders heeft Veilig Verkeer Nederland een totaal vernieuwde opfriscursus ontwikkeld met als doel: zo lang mogelijk veilig mobiel blijven.
Ingrid Wetser (VVN) informeert over deze cursus waarin naast verkeerstheorie, met name gedragsverandering centraal staat.


Klik hier voor het hele congresprogramma en stel uw kennismenu voor 14 april samen

Lees ook de nieuwste NVVC- inspiratieblogs over verkeersveiligheid van:

Mis hét kenniscongres over verkeersveiligheid op 14 april niet en meld u tijdig aan

Over het NVVC:
Het Nationaal Verkeersveiligheidscongres is in de vorige eeuw gestart toen de verkeersonveiligheid recordhoogte bereikt had en de krachten gebundeld moesten worden om dit negatieve effect van mobiliteit aan te pakken. Met het congres bieden SWOV,VVN, ANWB en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de vakwereld een platform om met elkaar te netwerken en kennis uit te wisselen. Het doel is nieuwe kennis los te weken, toegankelijk en bespreekbaar te maken en te verspreiden. Het NVVC is hét congres op verkeersveiligheidsgebied en niet te missen voor de deskundigen vanwege het aanwezige netwerk, inhoud en primeurs op het vakgebied.
Congresorganisatie: Acquire Publishing

 

 

NVVC 2022
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.