Paul Hamakers: Duurzame retailmobiliteit op de bestuurlijke agenda

woensdag 30 september 2020

Bij zijn aantreden als beleidsmedewerker mobiliteit, nam Paul Hamaekers óók een ‘retailstokje’ over van zijn voorganger Jan Waalen: Roermond is lead partner van het Interreg-project RESOLVE. Naast acht Europese steden is de Erasmus Universiteit partner in het project. Dit beleidsbeïnvloedingsproject wil duurzame retailmobiliteit op de agenda krijgen door inspirerende voorbeelden in elkaars steden te bestuderen en toe te passen. Op 16 december sluit dit project af met een congres. Wat leverde het op?  

De slotmanifestatie zou in Roermond plaatsvinden. Daar zouden alle Europese partners voor de laatste keer bijeenkomen om de opbrengst te formuleren en breed te delen. Door  de coronapandemie wordt het een ontmoeting in de cloud, zegt Hamaekers met onverholen teleurstelling. “We hadden graag iedereen weer ontmoet in Roermond.”

Designer Outlet Center

Roermond staat als Limburgse stad aan de MaaS vooral bekend om het mega Designer Outlet Center. Een retailconcentratie die jaarlijks rond acht miljoen bezoekers trekt, waarvan meer dan de helft uit auto-minded Duitsland. Hoe leid je de bezoekersmobiliteit van deze aard en omvang in goede banen, probeer je duurzaamheid te bevorderen,  CO2-uitstoot te reduceren én een aantrekkelijke en bereikbare binnenstad te blijven voor regiobezoekers en bewoners? Een uitdaging van jewelste en reden genoeg om in Europees verband te leren van andere steden.

Hamaekers noemt drie lessen die concreet worden toegepast in Roermond: een integraal deelfietssysteem, park&bike-locaties aan de randen van de stad, evenals een hub ten behoeve van verduurzaming van stadslogistiek.

“De meerwaarde van het project is dat we samen met belangrijke stakeholders in Roermond retailmobiliteit op de agenda hebben gekregen en onderdeel hebben gemaakt van ons mobiliteitsbeleid. Daarnaast gaf het ons de mogelijkheid de maatregelen die we wilden nemen, vooraf goed te bestuderen in andere steden”, zegt Hamaekers. ”Zo is ons deelfietssysteem direct in verband gebracht met de park&bike-locaties en met het Designer Outlet. Daarmee worden zoveel mogelijk doelgroepen bediend voor the last mile.  Zonder deze lessen was het misschien een stand-alonesysteem geworden.“

Trein, bus en fiets

Als meest gewenste oplossing voor de grote stroom Duitse bezoekers noemt Hamaekers het realiseren van de park&bike-locaties en hubs aan de randen van de stad vanwaar men met de (deel)fiets of (pendel)bus verder kan naar Roermond en het Designer Outlet. “Voor de Nederlandse en regionale bezoekers zetten we in op het stimuleren van trein, bus en fiets. Met goede fietsenstallingen uiteraard en een logische overstap naar een deelfiets.”

Een les van formaat noemt Hamaekers dat “iets kleins soms een grote signaalfunctie kan hebben. Neem de impact van een extra terras in de stad dat je op een vlonder op de plek van een autoparkeerplaats zet; een voorbeeld uit Rotterdam”.

Conceptueel denken

“Zo kan een conceptuele manier denken leiden tot een heel andere aanpak. Je komt daarmee op het snijvlak van fysieke inrichting en mobiliteit. Daarover en over retailmobiliteit is tot nu toe in de beleidsvorming echt nog te weinig nagedacht.” Logisch, begrijpt Hamaekers, omdat de fysieke inrichting een andere tak van sport is dan mobiliteit. “Maar we gaan wel die kant op.”  

Samenvattend concludeert de RESOLVE-partner: “Leer te denken in customer journeys en hang je hele citymarketing daaraan op. Retailverkeer gaat namelijk veel meer over marketing en economie dan over verkeer, vervoer en parkeren. En bovendien, het bevordert de integraliteit binnen gemeenten.”


Resolve

Het RESOLVE-project zoekt in acht Europese steden naar innovatieve manieren om retailmobiliteit te verduurzamen RESOLVE  startte op 1 april 2016. Op 16 december sluit het project af met een digitaal congres. Save the date!

 

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.