Praktijkvoorbeeld: Utrecht Bereikbaar

maandag 8 februari 2010

Scala aan initiatieven succesvol doorgevoerd

 

Cees Oostrom, programmamanager Utrecht Bereikbaar

De wegen in en rond Utrecht behoren tot de drukste van Nederland. De grootschalige wegwerkzaamheden aan de A2 en diverse stedelijke (invals)wegen zorgen op lange termijn voor een betere bereikbaarheid, op korte termijn levert het meer vertragingen op. Er moest een oplossing komen.

 

Wegbeheerders, ov-autoriteiten en het bedrijfsleven hebben de handen ineen geslagen in Utrecht Bereikbaar. Dankzij intensieve samenwerking van wegbeheerders en ov zijn de planningen van werkzaamheden beter op elkaar afgestemd, waarbij rekening gehouden wordt met de doorstroming van het ov. Zo konden al te grote problemen op de weg worden voorkomen en is de positie van het ov versterkt. En door bij te dragen aan het optuigen van een regionale verkeerscentrale werd ook verkeers- en incidentmanagement mogelijk in het stedelijke gebied.’

 

Alternatief voor de file

Onder de naam van Utrecht Bereikbaar zijn meer initiatieven succesvol doorgevoerd. Zo is er een vervoeralternatief voor het bedrijfsleven ontwikkeld: inmiddels bieden zo’n 180 werkgevers uit Utrecht en Nieuwegein bijna 13.000 forenzen dagelijks een alternatief voor de auto met de Utrecht Bereikbaar Pas. Met deze pas reizen de werknemers gratis met het openbaar vervoer en hebben ze beschikking over OV-fiets en KPN Hotspots in heel Nederland. Om piekbelasting bij extra werkzaamheden te voorkomen draait er op dit moment een proef met FileMijden. Dit is een beloningsmaatregel die er specifiek op gericht is om het verkeer op één corridor tijdelijk te verminderen. De verschillende initiatieven worden ondersteund met intensieve communicatie. Via een (mobiele) website en nieuwsbrieven kan iedereen informatie over wegwerkzaamheden, files en verkeershinder in de regio krijgen.

 

Duurzame modal shift

Dit samenwerkingsverband levert nu al veel winst op, er rijden dagelijks 1500 auto’s minder in spits. Nog steeds sluiten werkgevers zich aan en de verwachting is dan ook dat de teller in de komende maanden naar 17.000 gaat. Het zou wel eens het begin van een duurzame modal shift kunnen zijn. De enorme bereidheid vanuit het bedrijfsleven om de contracten te verlengen wijst daarop.

 

Voor meer informatie: www.utrechtbereikbaar.nl

 
Auteur: Joske van Lith

verkeerskunde artikel

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden