‘We hebben de culturele plicht om mooie wegen te ontwerpen’

vrijdag 18 december 2020

Met dit citaat van landschapsarchitect Dick Sijmons én een oogstrelende landschapsfoto, opent verkeerskundige Wim Hauptmeijer zijn boek ‘Landschapsbewust ontwerpen van plattelandswegen’. 

Er bleef maar iets kriebelen na zijn pensionering op zijn 70e, nu twee jaar geleden. Vorig jaar gaf hij eraan toe. Hij zette zich aan de schrijftafel en produceerde – met gepassioneerde steun van zijn ‘landschapsvrienden’ en - architecten Rien van den Berg en Henk van Blerck  - zijn laatste proeve van kennisoverdracht: een rijk geïllustreerde kennis- en inspiratiebundel. 

Hauptmeijer startte als verkeerskundige bij Rijkswaterstaat. Vanuit deze organisatie maakte hij de overstap van ‘het hoofdwegennet’ naar de ‘plattelandswegen’ bij de Landinrichtingsdienst en nog later vanuit zijn eigen bureau. Met trots kijkt Hauptmeijer terug op de resultaten die in deze periode werden geboekt met natuurlijke verkeersremmers op deze wegen. Hij zag het aantal dodelijke ongevallen op sommige heringerichte plattelandswegen dalen naar nul en het aantal letselongevallen met de helft afnemen.

Inspelen op het onderbewuste leerde hij begrijpen, evenals kijken met de blik van een landschapsarchitect. Als in een gilde-omgeving werd hij als verkeerskundige door leermeesters ingewijd in de wereld van de landschapsarchitectuur. Een verkeerskundig hoogtepunt op dit vakgebied was voor Hauptmeijer de publicatie van het CROW-beeldenboek ‘Plattelandswegen mooi en veilig’ in 2008.  

Met ‘Landschapsbewust ontwerpen van plattelandswegen’ combineert Hauptmeijer de inspiratie van het beeldenboek en zijn praktijkervaring tot een concreet projectenboek. “Hierbij zijn landschap, functie en verkeer in evenwicht gebracht”. Een belangrijke kunde zegt Hauptmeijer, want: “een mooi en veilig ingerichte plattelandsweg levert, bewust of onbewust, samen met een aangename omgeving een bijdrage aan de kwaliteit van ons leven, inclusief de broodnodige rustpunten.”

Meer informatie over landschapsbewust ontwerpen en over het bestellen van het boek vindt u op: www.landschapsbewust.nl

 

 

Landschapsbewust ontwerpen
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.