Rob Temme: 'Disruptisme legt een 'bom' onder ons doen en denken'

vrijdag 18 december 2015
timer 2 min
‘D
‘De wereld van morgen is absoluut niet meer die van nu. Dat weten we al langer. Maar de mate van verandering zal de komende tijd absoluter zijn. Disruptisme legt de komende jaren een 'bom' onder ons doen en denken. Daar zijn we ons vakmatig nog te weinig van bewust.

Een trendatelier dat ik volgde, heeft het groeiende verschil tussen onze lineaire vakmatige benadering en de exponentiële wereldwijde ontwikkelingen duidelijk blootgelegd. Mijn belangrijkste conclusie is wel dat wij als ruimtelijke planners nog moeten leren omgaan met de veranderende en vooral exponentiele dynamiek. Het belangrijkste besef is wel dat de nieuwe digitale samenleving andere eisen stelt aan flexibiliteit, netwerken en aan duurzaamheid en dat er andere allianties ontstaan.

Dit inzicht is in grote mate bepalend geweest in de richting van onze nieuwe Structuurvisie 2030: we kijken hierin minder ver vooruit dan voorheen en bouwen meer flexibiliteit in. Een adaptiever verplaatsingsnetwerk wordt de norm en de afhankelijkheid van andere stedelijke ambities wordt alsmaar sterker. Het mobiliteitsplan als sectoraal instrument heeft daarom zijn beste tijd wel gehad. Deze planvorm hebben we dan ook definitief vaarwel gezegd. De veranderende samenleving stelt andere eisen aan sturing. We maken nu meer gebruik van kansen van onderaf. Naast de structurerende structuren op strategisch niveau gaan we met pilot-gerichte beleidsvorming van onderaf aan de stad verder opbouwen. En dit begon heel klein, met een trendatelier...’

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.