Van Milaan naar de zolderkamer

maandag 14 december 2020

Afgelopen september was ook de European Transport Conference (ETC) volledig online. Oorspronkelijk zou het rondreizende congres na twee jaar Dublin nu gaan plaatsvinden in Milaan, maar al snel werd duidelijk dat dat niet door kon gaan. Drie Nederlandse co-organisatoren, elk voorzitter van een programmacommissie, delen hun ervaringen: Niels van Oort (programma OV, TU Delft), Danielle Snellen (programma Mobiliteit en Ruimte, PBL) en Mark van Hagen (programma Rail, NS). “Gegeven de beperkingen van de pandemie was het congres geslaagd, maar we kijken weer uit naar echte gesprekken en ontmoetingen”.

Door: Niels van Oort, TU Delft / Danielle Snellen, PBL / Mark van Hagen, NS

Het ETC-congres is al sinds 1973 een ontmoetingsplek van professionals in de mobiliteitswereld. Zowel vanuit de praktijk- als onderzoekswereld deelt men jaarlijks de nieuwste inzichten met elkaar. Vorig jaar in Dublin kwamen zo’n 650 bezoekers uit meer dan 30 landen samen in zowel congrescentrum als pub om te leren en te inspireren. Dit jaar liep dat even wat anders.

Extra uitdaging

“Toen we de papers begin dit jaar binnenkregen, was er nog geen enkele notie dat we elkaar niet zouden treffen in Milaan,” trapt Van Oort af.  “Daarmee hadden we direct ook een extra uitdaging: mensen hadden al papers geschreven en zich gecommitteerd, waardoor volledig annuleren eigenlijk geen optie was.” Het selecteren van de papers (zo’n 50 procent komt door de review en mag een presentatie verzorgen op het congres) verliep redelijk soepel in een online context. Sterker nog, de verschillende programmacommissies (9 stuks),  gebruiken al sinds jaar en dag online platforms, omdat de leden uit heel Europa (en zelfs daarbuiten) komen. “Het mooie aan ETC is, dat we normaal al een sterke kennisuitwisseling zien, in de programmacommissies en in de netwerken die zich op eerdere congressen gevormd hebben. Dit jaar was dat nog veel meer en dan uiteraard over de lokale covid-impacts, - maatregelen en - toekomstverwachtingen,” aldus Snellen. “Om die reden is de Association for European Transport (de organisatie achter het ETC-congres) ook een webinar-serie gestart over de impact van covid en de reacties daarop in verschillende Europese landen. Dat is de positieve bijvangst van de situatie.”

Het congres zelf verliep soepel, vertelt Van Hagen. Ruim 550 deelnemers deelden de nieuwste inzichten met elkaar, waarbij dit jaar sociale inclusie, multimodaliteit en toekomst van transport de hot topics waren. Veel ‘oorspronkelijke’ hypes, denk aan MaaS en zelfrijdend vervoer, komen in een realistischere fase. Des te belangrijker is het om ervaringen van bijvoorbeeld pilots over de grenzen heen met elkaar te delen. Ook het maatschappelijk debat over onderwerpen als bereikbaarheid en sociale inclusie is gebaat bij Europese kennisuitwisseling.

Intensief

“Na veel afwegingen hebben we besloten het hele congres online te houden,” vervolgt Van Oort. “Dus drie dagen lang. Dat is best wel intensief, maar je ziet als voordeel dat de presentaties allemaal worden opgenomen en later ook nog bekeken kunnen worden. Ook viel me de discussie niet tegen. Via de chat zie je allerlei mensen deelnemen aan het gesprek, ook degenen die in een zaal misschien niet het woord hadden genomen.”

Belangrijk onderdeel van dit, en elk, congres is natuurlijk het ontmoeten van bekende en nieuwe vakgenoten. “Je ziet veel voordelen van zo’n online congres, maar dit blijft toch wel de achilleshiel. Het maken van nieuwe contacten is minimaal, net als het komen tot nieuwe plannen en ideeën”, ervaart Van Oort. “Afgelopen jaar in Dublin kwam ik terug met verschillende ideeën en plannen, waar mooie dingen uit zijn gekomen. Dit jaar na het online congres waren het er 0.” Toch zijn er ook wel voordelen aan het online format voor het leggen van contacten, aldus Snellen: “Online zie je immers bij elk gezicht meteen een naam staan en dat maakt het makkelijker om mensen te onthouden en later contact op te nemen of publicaties op te zoeken.”

Hybride congressen

“Het mooie zou natuurlijk zijn als we door deze ervaringen voor de toekomst hybride congressen kunnen organiseren met the best of both worlds,” ziet Van Hagen. “Degenen die alleen een klein deel willen bijwonen of vanwege andere redenen niet kunnen of willen reizen, kunnen prima vanaf thuis inschakelen. Wie juist wel veel waarde hecht aan face-to-face netwerken kan nog steeds live bij elkaar komen.” “Ik vermoed dat dit voor meer congressen gaat gebeuren,” denkt Snellen, ”Er is zoveel (interessant) aanbod, maar het is onmogelijk (en misschien ook wel onwenselijk) om zelfs maar een deel te bereizen. De hybride insteek kan hier hulp bieden, hoewel we eerst echt moeten meemaken hoe dat werkt. Een van de risico’s is dat je misschien wel eerste- en tweederangsdeelnemers krijgt”.

Alle drie kijken ze in ieder geval uit naar een minimaal hybride congres volgend jaar in Milaan. “Een mooi experiment om te kijken hoe hybride congressen werken!”

Het ETC vindt in 2021 plaats van 8-10 sept in Milaan. De deadline voor het inzenden van een samenvatting is eind januari. Meer informatie op https://aetransport.org/etc.

 

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.