Van parkeergarage tot duurzame, multifunctionele ontmoetingsplek

woensdag 16 december 2020

“De parkeergarage krijgt meer dan ooit een centrale rol in een gebied. We verschuiven van een systeem waarbij iedereen één of misschien wel meerdere parkeerplekken voor de deur heeft naar verzameld parkeren in een parkeervoorziening, zodat we een autoluw woongebied creëren. We zien dan ook dat parkeergarages steeds vaker al in de ontwikkelingsplannen wordt meegenomen. Daarmee verandert tevens de rol van de parkeervoorziening”, stelt Jeroen Drenth, directeur van Continental Car Parks.

“De trend is om parkeervoorzieningen multifunctioneel, flexibel, circulair en vanzelfsprekend energieneutraal te maken. Dat kan door functies toe te voegen aan de bovengrondse parkeervoorziening, zoals cafés of restaurants, werkplekken, sportscholen en natuurlijk de pakketafhaalpunten. Een ander voorbeeld is een daktuin die je samen met de hele buurt onderhoudt. Dat haakt ook in op de behoefte om eenzaamheid tegen te gaan, de daktuin als ontmoetingsplek. Door deze functionaliteiten aan de parkeervoorziening toe te voegen groeit deze uit van begin- en eindpunt van een rit tot een breed geaccepteerde verblijfslocatie geïntegreerd in de wijk. Met elektrische deelauto’s en deelfietsen daaraan toegevoegd fungeert de parkeervoorziening ook als mobiliteitshub.”

Niet alleen de functionaliteit van de parkeervoorziening wordt steeds flexibeler, ook het gebouw zelf. “Stel dat de parkeerbehoefte afneemt, dan is het zonde om dure ruimte onbenut te laten. Het is slim om de ruimte dan deels anders te gaan gebruiken, bijvoorbeeld als bedrijfsruimte”, vertelt Drenth. “Ook het demontabel maken van parkeervoorzieningen, zodat de parkeergelegenheid indien gewenst deels verplaatst kan worden, is een duurzame optie. Op deze manier focussen wij ons op het realiseren van toekomstbestendige en (deels) circulaire parkeervoorzieningen. Dat heeft voordelen voor zowel de maatschappij, de omgeving als voor onze opdrachtgevers.”

“Wij denken graag al mee in de gebiedsontwikkelingsfase. Andere partijen richten zich op de woningen, de gebiedsvisie en de stedenbouwkundige opgave, wij ontwikkelen een functionele én mooie bovengrondse parkeervoorziening die perfect past in de wijk. Een mooi voorbeeld daarvan is de houten parkeergarage die we in Schiedam gaan bouwen, als eerste in Nederland. Ja, het is iets duurder dan een traditionele garage, maar hout oogt vriendelijk en warm, dus je hoeft de parkeergarage niet achter een gevel te verstoppen. De houten parkeergarage mag gezien worden.”

Drenth ziet de toekomst vol ambitie tegemoet. “We leggen de lat voor onszelf steeds hoger. Daarom doen we ook graag mee aan tenders, om onszelf te bewijzen. Wat vorige keer genoeg was om een opdracht binnen te halen, is wat ons betreft daarna het minimum om überhaupt mee te kunnen doen met een aanbesteding.”

Meer informatie

Continental Car Parks
www.carparks.nl

 

 

 

 

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.