Verschuivende verhoudingen

woensdag 16 december 2020

Parkeergarages zijn aan het veranderen van autogerichte voorzieningen naar multifunctionele stallingsruimtes met moderne voorzieningen. Harm Schraven van EZ Park vertelt. “Er is meer aandacht voor de fietsenstallingen in en bij onze garages. Denk daarbij ook aan andere voorzieningen, zoals snelladers voor elektrische fietsen en speedpedelecs. De verhoudingen zijn aan het verschuiven.”

EZ Park is ontwerper en bouwer van parkeervoorzieningen. “We zien dat opdrachtgevers al rekening houden met meer aandacht voor fietsen en voorzieningen. Ook zien we dat er meer vraag is naar flexibiliteit in de gebouwen zelf. Denk daarbij aan parkeergarages die we makkelijk kunnen uitbreiden of juist afschalen, of zelfs compleet kunnen demonteren en elders weer opbouwen. De verschuivingen van 2020 hebben ook invloed op de gevraagde parkeervoorzieningen, maar als uiteindelijk moet je toch weer terug naar de zaak en toch ergens de auto parkeren. Wel was er eerder misschien behoefte aan een parkeergarage van 5 of 6 parkeerlagen, en is dat nu wellicht maar 3.”

Beter benutten van de ruimte

Schraven ziet ook dat opdrachtgevers de parkeervoorziening slimmer willen inzetten om zo ruimte vrij te maken voor ander gebruik. “Grond is duur. Door gebruik te maken van een kleinere, flexibele parkeergarage in plaats van een uitgestrekt parkeerterrein, maak je ruimte vrij op eigen terrein, bijvoorbeeld om uit te breiden, zonder dat je dure extra grond aan hoeft te kopen. Zo hebben we, in bouwteamverband met Phidias Community Innovation en AltaVilla bouwmanagement, voor een grote opdrachtgever in Veghel (ontwikkelaar en producent van high-tech industries) een parkeeroplossing gerealiseerd waarbij op begane grond-niveau een hal t.b.v. productie & logistiek is gerealiseerd en daarboven een 3-laagse parkeergarage!. Ze hadden 2 grote bedrijfshallen met tussenliggend een opslag- terrein. Die ruimte is nu volledig benut, de opdrachtgever heeft nu tegen relatieve zeer lage kosten veel waarde toegevoegd.”

Groene wensen

Schraven zou wel graag nog meer aandacht willen voor de trend van het vergroenen van de gevels en (ondergrondse) infra van parkeergarages. “ Daar zijn hele eenvoudige oplossingen voor, en past EZ Park vaak toe. Denk bijvoorbeeld aan begroeiing, circulair materiaalgebruik, nestkastjes t.b.v. Fauna aan de gevel, meer gebruik van infiltratie van HWA-water. Combineer dat bijvoorbeeld met zonnepanelen en je hebt een hele duurzame en groene gevel die er ook nog mooi uit kan zien.”

Meer informatie

EZ Park
www.ezpark.nl

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.