VVN: Breng maximumsnelheid terug van 80 naar 60

donderdag 2 maart 2023

Veilig Verkeer Nederland (VVN) pleit voor het aanpassen van de maximumsnelheid op provinciale wegen naar 60 kilometer per uur, waar dat nu nog 80 kilometer per uur is, om het risico op dodelijke ongevallen te verlagen.

Het is niet de eerste keer dat VVN deze oproep doet, en ook de ANWB pleitte eerder al voor een verlaging. Op provinciale wegen is het risico op ongevallen met ernstig letsel of dodelijke afloop relatief hoog, 41 procent van de jaarlijkse dodelijke verkeersongevallen vindt op N-wegen plaats (bron: VVN). Dit komt volgens VVN deels door de snelheid, maar ook door de inrichting van de wegen met bomen te dicht op de rijbaan.

VVN wil ook dat er meer gehandhaafd wordt op provinciale wegen, door middel van trajectcontroles of mobiele radarcontroles. Ook hogere boetes voor overtreders zouden kunnen helpen, net als de inzet van zichtbare BOA's om de subjectieve pakkans te verhogen.

Meer lezen

Van 80 naar 60; oplossing of symboolpolitiek?

Foto: Shutterstock

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Nee, een onzalig idee. Laten we eerst maar een zorgen dat we aan snelheidsregiem gelijk gaan lopen met andere Europese landen. Waarom moet Nederland weer zo sterk afwijken? Het wordt tijd de echte weggebruikers meer inspraak van krijgen in plaats van VVN die alleen maar oog hebben voor autootje pesten.

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.