Inventarisatie minst veilige provinciale wegen

woensdag 12 april 2023

Sweco deed in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat onderzoek naar de minst veilige provinciale (N-)wegen. In het onderzoek zijn 525 N-wegen met een totale lengte van meer dan 7 duizend kilometer meegenomen. Ongeveer 5 procent van de wegen in Nederland betreft een N-weg, maar op deze wegen vallen meer dan 22 procent van alle verkeersdoden. 

Het aantal dodelijke verkeersslachtoffers op N-wegen in de periode 2017 t/m 2021 (uit BRON-registratie) betreft 614. N-wegen zijn voor 90 procent in beheer van provincies, de rest is in beheer van het Rijk, gemeenten en private wegbeheerders. 

In het onderzoek is ongevalsdichtheid als belangrijkste indicator gebruikt. De ongevalsdichtheid geeft inzicht in het aantal ongevallen op een N-weg, gecorrigeerd voor weglengte. De kortste N-weg is slechts één kilometer lang, de langste 79. Ook is gecorrigeerd voor verkeersdrukte; daarvoor is de indicator ongevalsrisico gebruikt. Ongevalsrisico is het aantal ongevallen per afgelegde voertuigkilometer. De indicatoren ongevalsdichtheid en ongevalsrisico zijn gecombineerd om tot een top-10 onveilige N-wegen te komen. 

Gekeken naar het aantal dodelijke ongevallen is de N322 in de Betuwe de gevaarlijkste N-weg, met tien dodelijke ongevallen in de periode 2017 tot en met 2021. De N279 en de N209 volgen met negen. Gecorrigeerd voor ongevalsdichtheid is de N514 het gevaarlijkst. De weg is 1,2 kilometer lang, maar toch vielen er in de gemeten periode twee dodelijke ongevallen en zes ongevallen waar slachtoffers bij vielen. 

De gevaarlijkste N-wegen, gecorrigeerd voor verkeersdrukte en weglengte, zzijn de N482 bij Sliedrecht, de N514 bij Wormerveerm de N827 bij 's Heerenberg en de N991 bij Delfzijl.

Lees hier het hele rapport.

Meer lezen

Is de snelheid verlagen naar 60 wel een goed idee?

Van 80 naar 60: zo gek nog niet als je de tijd hebt

Van 80 naar 60; oplossing of symboolpolitiek?

 

Foto: Shutterstock

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.