Europese afspraken over oplaad- en waterstofvulpunten

dinsdag 28 maart 2023

Foto: Shutterstock

Het Europese Parlement en de Europese Raad hebben afspraken gemaakt over een beter dekkend netwerk van oplaadpunten voor elektrische voertuigen. Binnen de EU moet straks elke zestig kilometer een openbaar laadpunt beschikbaar zijn.

 

Langs de belangrijkste wegen in de hele Europese Unie moet straks minstens elke zestig kilometer minimaal één openbaar laadpunt staan. Het aantal laadpunten moet meegroeien met het aantal verkochte elektrische voertuigen. Ook moeten er laadpunten gerealiseerd worden voor busjes en vrachtwagens.

De nieuwe afspraken moeten de burger overtuigen een elektrische auto aan te schaffen en bezwaren over te weinig laadpunten wegenemen. Door de nieuwe afspraken moet bijvoorbeeld ook vakantie binnen Europe met een elektrische auto haalbaar zijn. 

Behalve de laadpunten moet er elke 200 kilometer een waterstofvulpunt komen, en havens moeten walstroom hebben voor aanmerende schepen. Niet alleen aan vervoer over de weg en over het water is gedacht: ook luchthavens moeten voorzieningen treffen zodat wachtende vliegtuigen kunnen opladen. Daarmee lopen de afspraken voor op de markt, aangezien er nog geen elektrische vliegtuigen commerciëel worden ingezet.

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief