Nieuwe subsidie moet waterstof boost geven

maandag 25 september 2023

Staatssecretaris Heijnen trekt 125 miljoen euro subsidie uit om de waterstofeconomie door te ontwikkelen. Dat moet tot 2028 veertig nieuwe waterstoftankstations en duizenden waterstofvoertuigen opleveren, voor een landelijk dekkend netwerk. Geïnteresseerde ondernemers kunnen vanaf maart 2024 een subsidieaanvraag doen. De regeling gaat eerst in consultatie.

Volgens Heijnen bestaat er vooral behoefte om over te stappen op waterstof onder ondernemers die langere afstanden met een zwaardere auto of lading rijden. Maar dan moet de laadinfrastructuur daarvoor ook aanwezig zijn en daar schort het nu nog vaak aan. “Het wordt tijd dat we ervoor zorgen dat waterstof zijn belofte in gaat lossen.”

Voorwaarden

Geïnteresseerde ondernemers kunnen een aanvraag doen, waarbij in hun plan één tankstation met de aanschaf van genoeg vrachtwagens of (bestel)bussen om vanaf de start een rendabele exploitatie te kunnen maken. In de praktijk zal dit vaak betekenen dat transportbedrijven en tankstationhouders hun krachten bundelen in een subsidieaanvraag. Daarmee komt er een eind aan de kip-ei-constructie die er eerst was, namelijk dat je óf eerst een tankstation nodig hebt óf eerst genoeg voertuigen om een rendabel tankstation te kunnen bouwen.

Per waterstoftankstation kunnen ondernemers 40 procent van de kosten voor de bouw van het tankstation gesubsidieerd krijgen. Per vrachtwagen of (bestel)bus gaat het om 80 procent van het verschil in prijs met een dieselvariant. Voorwaarde voor de tankstations is dat zowel vrachtwagens als personenauto’s er kunnen tanken, en dat ze openbaar toegankelijk zijn.

Europese eisen

De Nederlandse subsidieregeling loopt tot 2028 en moet zorgen voor een landelijk dekkend waterstofnetwerk. Daarmee loopt Nederland vooruit op de Europese doelstellingen. Europa wil namelijk dat uiterlijk 2030 langs alle Europese hoofdsnelwegen waterstoftankstations te vinden zijn. Dat moeten er voor Nederland dan dertig zijn.

Momenteel telt ons land zeventien tankstations, waarbij er vier voldoen aan de Europese eisen die in 2030 gaan gelden rondom de grootte, capaciteit en toegankelijkheid.

Consultatie

De subsidieregeling gaat per 25 september in internetconsultatie. Dat betekent dat iedereen er zijn mening over kan geven, voordat de regeling definitief vast wordt gesteld. En dus vanaf maart komend jaar van start gaat.
 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief