Onderzoek Onder 3800 EV-rijders Bevestigt Toenemende Populariteit

donderdag 22 juni 2023

Elektrisch rijden blijft in opmars, zo blijkt uit een grootschalig onderzoek uitgevoerd door Muntstad. Momenteel is al 25% van de nieuwe auto's, en dit percentage blijft gestaag stijgen. Maar liefst 90% van de elektrische rijders geeft aan dat ze bij hun volgende auto opnieuw voor een elektrisch model zullen kiezen.

Elektrische rijders zijn voornamelijk tevreden over de rijeigenschappen, gebruikskosten, het gemak van niet meer hoeven tanken en de beschikbare laadmogelijkheden. Een minpuntje is echter de beperking op lange vakantieritten. Om dit te compenseren, is een minimale actieradius van 300 kilometer gewenst. Het onderzoek toont aan dat maar liefst 70% van de elektrische rijders positief tot zeer positief is over een dergelijke actieradius. Bij de aanschaf van een elektrische auto wegen met name de actieradius en betrouwbaarheid van de batterij het zwaarst.

Prijzen en Leasemogelijkheden van Elektrische Auto's

Uit het onderzoek blijkt dat de gemiddelde prijs van een nieuwe elektrische auto tussen de €40.000 en €50.000 ligt, terwijl tweedehands modellen verkrijgbaar zijn voor €20.000 tot €30.000. Voor leaserijders bedragen de maandelijkse kosten in de meerderheid van de gevallen (53%) tussen de €401 en €600. De gemiddelde contractduur bedraagt 60 maanden, zoals bij 71% van de respondenten het geval is.

Impact van Private Lease op de Groei van Elektrisch Rijden

Het succes van elektrisch rijden wordt mede gestimuleerd door private lease constructies, waarbij de auto niet in eigendom is. Maar liefst 77% van de respondenten gaf aan dat deze constructie doorslaggevend was bij hun keuze voor elektrisch rijden.

Fiscale Voordelen voor Elektrisch Rijden

Fiscale voordelen spelen een cruciale rol bij het betaalbaar maken van elektrisch rijden. Voor particuliere elektrische rijders is de vrijstelling van de motorrijtuigenbelasting de belangrijkste stimulans. Zakelijke rijders profiteren vooral van de verlaging van het bijtellingspercentage, dat voor elektrische auto's 16% bedraagt in vergelijking met 22% voor brandstofauto's. Deze fiscale maatregelen dragen bij aan de toenemende populariteit van elektrisch rijden in Nederland.

Toenemende Populariteit en Duurzaamheid

Het Nationaal Laadonderzoek bevestigt dat elektrisch rijden steeds aantrekkelijker wordt voor consumenten. De combinatie van groeiende tevredenheid onder huidige elektrische rijders en de beschikbaarheid van modellen met een ruimere actieradius maakt het waarschijnlijk dat elektrisch rijden in de toekomst alleen maar populairder zal worden. Met de voortdurende ontwikkeling van technologie, de stimulansen door fiscale voordelen en de opkomst van private lease, is elektrisch rijden een duurzaam en aantrekkelijk alternatief geworden voor een breed scala aan automobilisten in Nederland.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief