Vliegen zorgt voor driekwart van CO2-uitstoot bij vakantiereizen

dinsdag 12 december 2023

Foto: Shutterstock

Een kwart van alle vakantiereizen is met het vliegtuig, maar deze reizen zorgen voor bijna driekwart van de CO2-uitstoot van alle vakanties. Vakantiereizen met de auto komen vaker voor (circa 65%), maar veroorzaken maar 19% van de door vakantiereizen veroorzaakte CO2-uitstoot. Dat blijkt uit onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM).

In totaal zorgen vakantiereizen en andere recreatieve verplaatsingen van Nederlanders jaarlijks voor een uitstoot van 12,6 megaton CO2. Ter vergelijking: bij woon-werkverplaatsingen wordt in dezelfde periode 6,8 miljoen megaton.

De relatief grote uitstoot van vliegreizen komt door de grotere afstanden die afgelegd worden. De afstand van een vakantievlucht is gemiddeld acht keer zo groot als die van een vakantierit met de auto.  Vluchten naar Amerika, het Verre Oosten en Oceanië zijn verantwoordelijk voor 37% van de CO2-uitstoot bij vakantiereizen, terwijl ze 'slechts' 5% van alle vakantiereizen uitmaken.

Vakantie dichter bij huis beter voor milieu

Vakantiereizen naar relatief minder verre bestemmingen zoals België, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk, zorgen voor bijna 3 keer minder CO2-uitstoot dan vakantiereizen naar Zuid-Europese landen, terwijl ze bijna anderhalf keer zo vaak gemaakt worden. Vakanties in Nederland komen het meest frequent voor (44%). Maar de CO2-uitstoot bij deze reizen valt bijna in het niet bij reizen naar andere landen: ze produceren slechts 5% van de CO2-uitstoot van alle vakantiereizen. 

Recreatieve reizen in Nederland voor de helft per fiets of lopend

Wanneer wordt ingezoomd op recreatieve verplaatsingen in Nederland (zoals op visite gaan, winkelen of een bezoek aan een festival), blijkt minder dan de helft (44%) van deze verplaatsingen met de auto te worden gemaakt. Deze autoritten zijn verantwoordelijk voor 92% van de CO2-uitstoot bij binnenlandse recreatieve reizen. Bijna de helft (49%) van de binnenlandse recreatieve activiteiten veroorzaakt geen CO2-uitstoot tijdens de reis zelf, omdat deze lopend of per fiets wordt gemaakt. Van alle typen recreatieve activiteiten in Nederland (zie figuur) veroorzaken bezoeken aan vrienden het grootste deel van de CO2-uitstoot (38%). 

De berekeningen zijn gebaseerd op reisgegevens van vóór de COVID-pandemie (2017-2019). Of er structurele veranderingen zijn opgetreden in het recreatieve reisgedrag als gevolg van de COVID-pandemie kan nog niet met zekerheid worden vastgesteld.

Bron: Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief