ANWB-leden over drukker wordende steden

woensdag 31 mei 2017
timer 3 min
ANWB leden zien in de grote steden steeds meer problemen door groei. Zij noemen het dichtslibben van wegen, toename in ongelukken, slechte wegen en parkeerproblemen. Daarnaast vrezen zij door de drukte vaker huftergedrag en het overtreden van verkeersregels.

Als wegen muurvast staan krijgen bewoners last van geluid en fijnstof. Daarnaast maakt het elkaar constant kruisend verkeer dat men continu in de remmen moet. Daardoor ontstaan overtredingen die weer meer agressie in het verkeer teweeg brengen.

Maatregelen treffen vinden leden lastiger. Zij denken aan milieuzones in stedencentra, autoloze tijden en/of plekken, goede en voldoende parkeerplaatsen (ook voor fietsen) binnen én buiten de stad. Binnen de stad kunnen gescheiden banen voor verschillende soorten vervoer ook helpen, bijvoorbeeld om ongelukken te voorkomen.

Het is makkelijk om meteen te zeggen de auto buiten de stad te laten parkeren, maar misschien is het een beter idee om vrachtwagens overdag te weren en alleen toe te laten na 20:00 uur ‘s avonds en voor 06:uur ‘s ochtends.

Dat lost echter de kern van het probleem niet op. Volgens leden moet het aantrekkelijker worden voor bedrijven om zich ook buiten de stad te vestigen. Dat kan door deze gebieden beter bereikbaar te maken (bijvoorbeeld met goed openbaar vervoer). Bovendien dient openbaar vervoer 24/7 beschikbaar te zijn en sommigen noemen ook gratis ov. Het verbeteren van het openbaar vervoer gaat volgens leden dus een belangrijke rol spelen.

Overheid moet duurzamer vervoer stimuleren
De overheid dient duurzamer vervoer te stimuleren, vinden leden. Alleen wanneer het minstens even aantrekkelijk wordt om over te stappen op duurzamere alternatieven, zal dat ook daadwerkelijk gebeuren. Op dit moment bestaat de perceptie nog dat elektrische voertuigen erg duur zijn vergeleken met meer vervuilende vervoermiddelen. Leden zien het dan ook als taak van de overheid om dit financieel te stimuleren. 

Auto's voorzien van een brandstofcel rijdend op waterstof, zegt een ander. Een toename van elektrische scooters en motoren zou goed zijn voor de luchtkwaliteit. Ook kun je goederen via het water en grachten in de stad vervoeren waardoor er minder vrachtverkeer hoeft te rijden.

Er kunnen verhuurstations voor accu’s en voor fietsen of brommers komen aan de rand van de stad en/of bij P&R parkeerplaatsen. Zo verdwijnen parkeerprobleem van en voor auto’s in de binnensteden.

Weinig vertrouwen in technologie
Daarnaast hebben leden soms weinig vertrouwen in moderne technologie. Het zou al iets helpen wanneer zelfrijdende (vracht)auto’s worden geïntroduceerd, omdat deze dan weer zelf de stad uit kunnen rijden en niet in de stad hoeven te parkeren. Echter, de verkeersdruk blijft, volgens hen. Bovendien is de schuldvraag lastig in geval van een ongeluk en hoe krijg je deze voertuigen snel aan de kant om verdere opstopping te voorkomen?.

Alle beetjes helpen en verkeerslichten kunnen best nog slimmer, ook beter voor het milieu. Maar uiteindelijk zit het hem in de te grote aantallen van gemotoriseerde vervoermiddelen in eigen bezit. Dat is alleen op te vangen, naast fietsen, door een heel fijn en frequent netwerk van (onbemande) elektrische ov-vormen. Voor de lange afstand buiten de stad zou je Green Wheels-concepten breed uit kunnen zetten binnen de stad en de eigen auto's op parkeerplaatsen elders parkeren.

Een complex probleem dus, maar volgens leden niet onmogelijk om tegen te gaan!

 

 

 
Auteur: Vera Hulsebosch

Vera Hulsebosch, Blauw Research namens 'Denk-mee-met-de-ANWB'

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.