Een vijfde minder CO2-uitstoot in tweede kwartaal 2020

donderdag 10 september 2020

De CO2-uitstoot in Nederland was in het tweede kwartaal van 2020 21,1 procent lager vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2019, meldt het CBS. In dezelfde periode kromp het BBP met 9,3 procent. De daling van CO2-uitstoot komt mede doordat energiebedrijven minder steenkool hebben gebruikt voor energieproductie, maar ook de coronacrisis heeft duidelijk invloed op de CO2-uitstoot. 

De CO2-uitstoot van de transportsector was ongeveer de helft vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Ook was het tweede kwartaal van 2020 wat zachter qua weer dan vorig jaar, maar zelfs als daarvoor gecorrigeerd wordt blijft een daling van 20,5 procent zichtbaar. 

De uitstoot door energiebedrijven, waterbedrijven en afvalbeheer was ongeveer een kwart lager. Dertig procent van de totale uitstoot was afkomstig van energiebedrijven. Energiebedrijven zetten vaker aardgas in, in plaats van steenkool, wat een gunstig milieu-effect heeft. Ook steeg de energieproductie uit hernieuwbare bronnen zoals zonne- en windenergie. 

Ook de uitstoot afkomstig van huishoudens was lager (-17 procent). Vooral uitstoot uit autogebruik nam af, waarschijnlijk door het vele thuiswerken. De CO2-uitstoot van de overige dienstverlening lag bijna 12 procent lager dan in het tweede kwartaal 2019. Het aandeel in de totale CO2-uitstoot is ruim 11 procent.

In het tweede kwartaal was de CO2-uitstoot door het cluster landbouw, delfstoffenwinning, industrie en bouwnijverheid 9 procent lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dit cluster was in het tweede kwartaal van 2020 goed voor ruim 31 procent van de totale uitstoot. Vooral de chemische en de basismetaalindustrie hebben minder geëmitteerd.

De transportsector stootte bijna de helft minder CO2 uit. De CO2-uitstoot van de luchtvaart was zelfs ruim 80 procent lager.Dat is te verklaren door het schrappen van veel vluchten. 

-
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

De lagere CO2-uitstoot van Verkeer is ook te danken aan de 100 km-limiet, die bij CO2 zelfs meer effect heeft dan bij stikstofoxiden. Vreemd dat het CBS dat niet vermeldt, of mocht dat niet van het ministerie?

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.