Milieuzone binnenstad Amsterdam strenger vanaf 2025

dinsdag 2 juli 2024

Vanaf 1 januari is het centrum van Amsterdam, binnen de S100, een uitstootvrije zone voor nieuwe bedrijfs- en vrachtauto’s. Ook wordt de milieuzone binnen de Ring A10 strenger. De meest vervuilende dieselauto’s mogen de binnenring dan niet eer in. 

Milieu- en uitstootvrije zone in Amsterdam vanaf 1 januari 2025

Ondernemers die niet meteen kunnen overschakelen naar schonere voertuigen, krijgen de tijd om deze transitie te maken. Ze kunnen ondersteuning ontvangen via subsidies van de overheid. Sommigen kunnen profiteren van de sloopregeling van de gemeente of een vrijstelling aanvragen.

Schone lucht

Inwoners van Amsterdam leven gemiddeld 11 maanden korter door luchtvervuiling. De afgelopen 15 jaar is de luchtkwaliteit in de stad wel: de uitstoot door verkeer is gehalveerd. 

Ondersteuning voor ondernemers

Wethouder Melanie van der Horst: "De emissievrije zone is een belangrijke stap. We willen ondernemers ondersteunen bij de overstap naar emissievrij vervoer. Vele hebben al stappen ondernomen, maar vooral kleinere bedrijven ondervinden moeilijkheden. We bieden hen advies, regelingen en vrijstellingen."

Subsidie

Eigenaren van dieselauto's en bedrijfsvoertuigen van emissieklasse 4 kunnen een subsidie ontvangen van respectievelijk € 1.000,- en € 1.500,- als ze hun voertuig laten slopen. Voor Stadspashouders is er een extra subsidie van 50 procent beschikbaar.

Als een ondernemer nog niet kan overstappen op elektrische voertuigen, kan hij een vrijstelling aanvragen. Er zijn ook 12 dagvrijstellingen per jaar beschikbaar voor ondernemers die zelden in het centrum moeten zijn.

Overgangsregelingen uitstootvrije zone Amsterdam

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief