Evaluatierapport GP Zandvoort: Mobiliteitsplan heeft gewerkt

woensdag 26 januari 2022

De gemeente Zandvoort kijkt, in het vandaag verschenen evaluatierapport, tevreden terug op de Dutch Grand Prix van afgelopen zomer. Een zorgvuldig uitgewerkt mobiliteitsplan heeft ervoor gezorgd dat een verkeerschaos uitbleef. De gemeente ziet wel verbeterpunten voor de Grand Prix van 2022.

Duizenden autosportliefhebbers zagen Max Verstappen als eerste over de finish komen tijden de Dutch Grand Prix in Zandvoort. Tijdens het raceweekend kwamen dagelijks zo’n 70.000 bezoekers op het evenement af (Bron: RTL Nieuws). De toe- en uitstroom van de duizenden bezoekers was een gigantische uitdaging voor de gemeente Zandvoort. Voorafgaand aan het evenement waren veel mensen sceptisch over de verkeersafwikkeling, de toegangswegen waren volgens velen niet berekend op zo veel verkeersafwikkeling. Een indrukwekkend mobiliteitsplan heeft ervoor gezorgd dat een verkeerschaos uitbleef.

Op de fiets naar het circuit

Voorafgaand aan het evenement werden bezoekers opgeroepen om zo veel mogelijk op de fiets of lopend naar het circuit te komen. Duizenden bezoekers gaven gehoor aan die oproep. Ondanks zorgen van hulpdiensten over de capaciteit van de fietspaden ontstonden er geen knelpunten. Tijdens de evaluatie zijn enkele punten aangewezen die in de voorbereiding van de komende editie meer aandacht krijgen. Het mooie weer heeft invloed gehad op de bereidheid van bezoekers om op de fiets te komen, naar alle waarschijnlijkheid hadden bezoekers in een regenachtig weekend minder zin in een fietstocht naar het circuit.

Extra bussen en treinen

Gedurende het raceweekend zijn er extra bussen en treinen ingezet. Tussen Amsterdam en Zandvoort reden twaalf treinen per uur, om dit te bewerkstelligen moesten op het station van Zandvoort voorzieningen worden getroffen. Voor de Grand Prix werd een speciale buslijn (buslijn 33) ingezet. In de evaluatie valt af te lezen dat de bezetting van de buslijn bij slecht weer naar alle waarschijnlijkheid een stuk hoger was geweest. Uit het evaluatierapport blijkt dat veel bezoekers gebruik hebben gemaakt van het openbaar vervoer. In het evaluatierapport noemt de gemeente Zandvoort de uitvoering van de NS een ‘groot succes’.

Verbeterpunten

Ondanks het goede verloop van de Grand Prix ziet de gemeente Zandvoort verbeterpunten voor toekomstige evenementen. Tijdens komende edities wil de organisatie meer ruimte bieden aan fietsers en voetgangers. De organisatie wil deze twee verkeerstromen ook meer van elkaar scheiden ter verbetering van de verkeersveiligheid. Bij een toekomstige Grand Prix zijn meer stallingsvoorzieningen nodig die dichterbij het circuit geplaats moeten worden. Ook tijdens komende Formule1-evenementen zal buslijn 33 worden ingezet. De halteplaats zal, als beloning voor het OV-gebruik, dichterbij het circuit komen te liggen.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.