Fastned wint hoger beroep over exclusieve laadpaalvergunningen

donderdag 5 november 2020

Fastned heeft in hoger beroep gelijk gekregen van de Raad van State in de rechtszak rondom het verlenen van exclusieve vergunningen voor laadpalen aan wegrestaurants en benzinestations langs snelwegen. De rechtbank Noord-Holland had eerder al in het voordeel van Fastned besloten.

De rechtszaak draait om de vraag of de minister van Infrastructuur en Waterstaat vergunningen voor laadpalen bij benzinestations en wegrestaurants exclusief mag reserveren. De zaak in kwestie ging specifiek om een een wegrestaurant dat toestemming kreeg voor zes laadpalen op de verzorgingsplaats Den Ruygen Hoek-Oost langs de A4 bij Schiphol.

Fastned heeft in 2012 via een openbare verdelingsprocedure vergunningen verkregen voor de realisatie en exploitatie van laadstations als basisvoorziening op verzorgingsplaatsen langs Nederlandse snelwegen. Daarna is het ministerie doorgegaan met het verlenen van vergunningen voor laadpalen, als aanvullende voorziening, exclusief voor benzinestations en wegrestaurants. Volgens Fastned resulteerde dit in een 'ongelijk speelveld'. Nadat de rechtbank in Noord-Holland deze redenering al overnam, laat de Raad van State hier nu ook geen twijfel over bestaan. 


Michiel Langezaal, CEO van Fastned: "We zijn heel blij dat de Raad van State onze redenatie in deze zaak heeft gevolgd. De uitspraak biedt een meer solide basis voor investeringen en creëert een gelijk en competitief speelveld waardoor de uitrol van laadinfrastructuur kan versnellen. Dat is goed voor de transitie naar elektrische mobiliteit."

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.